Mituri sfărâmate despre suplimentele alimentare
Circulă multe mituri şi informaţii eronate legate de suplimentele alimentare. Află ce e adevărat şi ce nu, ca să-ţi protejezi mai bine sănătatea!
Vitamine din pilule sau vitamine din legume – tot una. Nu suporţi morcovii,ceapa,varza,iar sărmanul broccoli îţi stă în gât. Şi,ca să compensezi lipsa substanţelor nutritive din nesuferitele legume,te-ai gândit să faci o cură de vitamine „la cutie”,fiindcă eşti convinsă că-i totuna. Specialiştii te-ar putea contrazice însă.
Explicaţia: Legumele îţi aduc o multitudine de compuşi nutritivi,şi în forme ce sunt mai uşor asimilate de organism decât cele din pilule. Un studiu american a descoperit,spre exemplu,că un fitonutrient important din broccoli este asimilat mai prost şi are efecte benefice mai scăzute atunci când provine din pilule.
„Ingredienţi naturali” nu oferă garanţie.Ai optat pentru un supliment alimentar anume,numai pentru că pe etichetă primeşti asigurări cum că toţi ingredienţii sunt „naturali”. De unde concluzia ta că produsul e mai sănătos şi mai sigur. Ei bine,s-ar putea să nu fie chiar aşa.
Singurul termen prevăzut în legislaţie ca oferind un plus de garanţie produsului este „bio”.
Vitaminele care colorează urina în galben nu sunt bune. Tocmai ţi-ai luat doza zilnică de vitamine,şi constaţi,în scurt timp,că urina îţi e colorată în galben. De unde concluzia:„Ce vitamine proaste,din moment ce le elimin atât de rapid!”. Află că n-ai dreptate.
Explicaţia:În fapt,colorarea urinei e un lucru normal,atunci când iei multivitamine sau vitamine din complexul B. Responsabilă e vitamina B2,numită şi riboflavină – din latinescul flavus,care înseamnă galben. Practic,organismul elimină excesul de riboflavină care nu mai are nevoie,de unde şi coloraţia specifică.
Mai mult nu înseamnă mai sănătos. De la an la an,ai crescut numărul şi diversitatea suplimentelor pe care le ei-şi eşti convinsă că nu-i nimic rău în asta. La urma urmei,vitaminele nu fac decât bine,nu? Răspuns:nu.
:Poţi înghiţi acelaşi tip de vitamină din mai multe surse,iar „inflaţia” nu e întotdeauna benefică. A lua cantităţi mai mari dintr-un compus poate cauza un deficit al altuia. Spre exemplu,dacă iei prea mult fier,poţi cauza un deficit de zinc,din moment ce ambele tipuri de minerale sunt asimilate asemănător,în aceleaşi organe.
Iei vitamine doar seara la culcare. Uiţi să le iei în timpul zilei,şi îţi spui că,dacă le iei seara,la culcare,e acelaşi lucru,nu? Nutriţioniştii te contrazic.
:S-ar putea să le scazi efectul dacă le iei fără mâncare. Pentru că,susţin nutriţioniştii,mâncarea din stomac ajută la absorbţia optimă a compuşilor din suplimente-şi,în plus,acţionează pe post de pansament gastric,astfel încât vitaminele să nu „deranjeze” mucoasa stomacală.