Muguri de pin contra virozelor respiratorii
Bogat în uleiuri volatile, pinul este recomandat celor care au probleme respiratorii. Sub formă de ceai, sirop sau tinctură, el vine de hac virozelor şi are efect decongestionant.
De la acest arbust se folosesc doar mugurii, adică frunzele de un verde crud de pe vârful ramurilor de pin. Se culeg primăvara, când sunt foarte aromate şi au un gust uşor acrişor atunci când sunt zdrobite între dinţi.
Tinctura are rol antimicrobian
Deoarece are acţiune diuretică şi antimicrobiană, tinctura de din muguri de pin este recomandată celor care suferă frecvent de cistite şi uretrite. Cura durează 10 zile şi poate fi urmată şi în mod preventiv în sezonul rece. Ai nevoie de 15 linguri muguri de pin tocaţi, 300 ml alcool alimentar de 90˚, 2 linguri răşină de brad. Pui într-o sticlă închisă la culoare alcoolul, adaugi mugurii de pun şi răşina, agiţi şi pui un dop sticlei. Laşi tinctura la macerat 10 zile, apoi o filtrezi şi o păstrezi într-un loc răcoros. Bei câte o linguriţă de tinctură, diluată în 200 ml apă.
Ceaiul desfundă căile respiratorii
Mugurii de pin sunt bogaţi în uleiuri volatile şi au efect descongestionant asupra căilor respiratorii, ameliorând tusea şi alte simptome asociate bronşitei. Astfel, în zilele cu tuse seacă, poţi bea de 2-3 ori pe zi câte o cană cu ceai cald din muguri de pin. Ai nevoie de 1 linguriţă muguri de pin, 250 ml apă, ½ linguriţă miere. Pui mugurii de pin în apă fierbinte şi laşi să se infuzeze 15 minute, apoi strecori şi îndulceşti ceaiul cu puţină miere. În timpul răcelilor, poţi face inhalaţii cu muguri de pin, deoarece aroma lor puternică va elibera căile respiratorii. Înfuzezi cinci minute o mână de muguri de pin în 500 ml de apă, apoi respiri adânc aburii eliberaţi, capul fiind acoperit cu un prosop.
Siropul combate stările de slăbiciune
Pentru a deschide pofta de mâncare şi a alunga oboseala nejustificată, încearcă cura cu sirop din muguri de pin, timp de două săptămâni, în special primăvara. Ai nevoie de 100 g muguri de pin, 100 ml alcool 60˚, 500 ml apă, 600 g zahăr. Zdrobeşti mugurii de pin şi-i amesteci cu alcoolul. Acoperi vasul şi laşi la macerat 12 ore, amestecând constant. Torni apa fierbinte, laşi la infuzat şase ore, apoi strecori şi adaugi zahărul. Pui siropul pe baie de aburi şi amesteci până când se dizolvă zahărul. Torni siropul în sticle şi-l ţii la rece.
Bine de ştiut!
Remediile cu muguri de pin nu sunt recomandate persoanelor cu astm bronşic şi care au tuse convulsivă, deoarece pot intensifica episoadele de tuse, întrucât irită mucoasele.
Sfat CPF
Tinctura de pin poate fi folosită şi pe răni superficiale, deoarece are rol cicatrizant şi dezinfectant. Speli rana cu apă, apoi o tamponezi uşor cu o bucată de tifon steril, îmbibată cu tinctură. Aplici un pansament la final.