Muşeţelul, dezinfectantul din natură

30 iunie 2016   Îngrijire personală

Plantă care înfrumuseţează câmpiile şi pajiştile, muşeţelul emană o aromă puternică, plăcută. Utilizate în tratarea multor afecţiuni, floricelele cu petale albe şi bănuţ auriu au proprietăţi nebănuite.

De la muşeţel se folosesc florile,asemănătoare margaretei,care se recoltează în luna iunie,de cum se deschid. Se pot utiliza atât în stare proaspătă,cât şi uscate,căci compuşii activi care se găsesc în ele îşi păstrează calităţile cel puţin 1 an. Cu o singură condiţie însă:să fie uscate într-un loc răcoros şi întunecat.

Previne infecţiile

Muşeţelul este antispastic,antiseptic,antiinflamator şi anestezic. Planta se foloseşte mai ales sub formă de infuzie,atât intern,cât şi extern în stomatite,afte,ulceraţii,eczeme,hemoroizi,răni vechi,arsuri. Aplicaţii locale se pot face şi cu tinctură şi cu ulei de muşeţel.

În caz de zgârieturi sau răni,curăţă zona afectată cu rachiu de muşeţel. Astfel,previi apariţia infecţiilor şi se accelerează vindecarea. Cu acest remediu se tratează cu succes şi înţepăturile de insecte.

Alină durerile articulare

Datorită proprietăţilor calmante,preparatele pe bază de muşeţel sunt de ajutor pentru suferinzii de reumatism şi artroze. În cazul durerilor foarte mari,se folosesc cataplasmele cu muşeţel,peste care se pune o sticlă cu apă fierbinte. Procedeul se repetă până când durerea scade în intensitate.

Mai multe