Păpădia: ştii de ce i se spune planta inimii?
Planta conţine aminoacizi, carotenoide, minerale, vitamine. Are proprietăţi hipotensoare, diuretice şi laxative recunoscute, ajutând astfel la eliminarea toxinelor din organism şi împiedicând depunerile de colesterol.
Păpădia scade colesterolul
Ceaiul din păpădie ţine sub control hipertensiunea,previne anemia şi scade nivelul colesterolului „rău“. Ca să beneficiezi de proprietăţile benefice ale plantei,foloseşte pentru ceai rădăcinile şi frunzele uscate. Infuzia se obţine din 1-2 linguriţe de plantă lăsată la infuzat 5 minute,într-o cană cu apă fierbinte.
Păpădia scade presiunea arterială
Întrucât este un diuretic natural,păpădia are proprietatea de a reduce presiune arterială,scăzând astfel riscul bolilor de inimă. Potasiul şi fibrele din compoziţia plantei au şi ele un rol important în menţinerea în limite normale a tensiunii. Consum-o sub formă de salată sau bea infuzie de plantă,în asociere cu rozmarin şi urzici. Ceaiul de păpădie se obţine astfel:culege frunze şi rădăcini de păpădie,spală-le,lasă-le la uscat. Foloseşte 2 linguriţe plantă la o cană cu apă clocotită,infuzează timp de 15 minute.
Citeşte şi:
Beneficiile surprinzătoare ale extractului de vanilie
Plante tămăduitoare pentru conjunctivită
Păpădia neutralizează radicalii liberi
Frunzele de păpădie conţin cantităţi mari de antioxidanţi,substanţe care au un rol important în prevenţia maladiilor cardiovasculare. Fă o cură cu sirop de păpădie,preparat astfel:culege planta cu tot cu rădăcină şi frunze- fără a răni rădăcină,ca să nu se scurgă substanţele cu efect terapeutic. Spală,lasă la scurs,toacă foarte mărunt. Pune imediat planta mărunţită într-un borcan umplut pe trei sferturi cu miere fluidă. Lasă la macerat. Din siropul format,consumă la fiecare masă 1-3 linguriţe,minimum 10 zile.
Atenţie! În doze mari,păpădia poate provoca probleme ale stomacului. De aceea,cel mai bine este să respecţi indicaţiile medicului fitoterapeut când urmezi un tratament cu această plantă.