Plante aromatice din grădină
Plantele aromatice sunt cunoscute pentru calităţile lor de milenii, iar astăzi cunosc o nouă tinereţe, tot mai mulţi oameni cultivându-le în bucătărie, pe terasă sau în grădina proprie, fie în jardiniere, fie în sol, pentru a le avea la îndemână proaspete.
Totuşi,aceste plante pot fi folosite şi sub formă uscată (frunzele şi partea aeriană),congelate sau conservate (în soluţie de sare sau de oţet),iar acest lucru e util mai ales iarnă.Utilizăm plantele aromatice în bucătărie pentru a da gust şi savoare preparatelor culinare,însă multe dintre aceste plante frumos mirositoare au şi calităţi terapeutice şi medicinale,fiind administrate sub formă de infuzii,cataplasme,unguente etc.Cimbrul este foarte aromat,picant,piperat. E potrivit mai ales în mâncărurile cu carne grasă sau carne de vânat,e alăturat pastramelor,dar îl găsim şi în ciorbe,mâncăruri de cartofi,varză,fasole,roşii şi ciuperci. Cimbrul de grădină (Satureja hortensis),denumit şi cimbru brun sau cimbru mirositor,este originar din Europa. Are flori mici,albe sau roz-pal şi o aromă puternică. E foarte potrivit pentru mâncărurile din linte,fasole şi varză,din ciuperci,din carne roşie şi din carne de pui,precum şi pentru murături-varză,castraveţi,gogonele etc.Citeşte continuarea pe ANTENA SATELOR.