Plante medicinale contra infecţiilor respiratorii
În terapia naturistă, se utilizează cu succes plante care stimulează imunitatea şi sunt deosebit de utile în caz de afecţiuni respiratorii, pentru că fluidizează secreţiile bronhice şi favorizează expectoraţia.
Rădăcina de lemn-dulce
Rădăcina de lemn-dulce conţine flavonoizi cu rol antioxidant,săruri de potasiu şi de calciu,aminoacizi,polizaharide,uleiuri esenţiale şi alte substanţe esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Compusul activ este glicerizina,cu proprietăţi expectorante,antiinflamatoare,de fluidizare a secreţiilor bronhice şi de stimulare a glandei corticosuprarenale.
Cură cu pulbere
O cură cu pulbere de lemn-dulce te fereşte de infecţiile respiratorii. Pulberea se obţine prin măcinarea fină,într-o râşniţă,a rădăcinilor uscate. Se depozitează în borcane închise ermetic,în locuri ferite de lumină. Din pulbere se administrează câte o jumătate de linguriţă,de 3-4 ori pe zi,într-o cură de 14 zile.
Isopul combate astmul bronşic
Isopul este un aliat de încredere în tratarea bolilor respiratorii,în special a bronşitelor cronice şi a astmului bronşic. Uleiul volatil al plantei are proprietăţi bactericide,antiseptice şi cicatrizante. Prepară o infuziedin 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită şi lasă să stea acoperit timp de 10 minute. Poţi consuma câte 2-3 căni pe zi. Tot pentru combaterea neplăcerilor bolii,poţi folosi pulbere de isop. Doza este de o jumătate de linguriţă,diluată în puţină apă plată,care se administrează de trei ori pe zi,pe stomacul gol. Tratamentultrebuie urmat cel puţin 14 zile.
Atenţionări speciale
Cura cu lemn-dulce nu se recomandă persoanelor cu hipertensiune,femeilor însărcinate,celor care alăptează sau care suferă de hipotiroidie. Dacă pe durata curei se urmează şi un tratament cu digoxin (pentru probleme de inimă) sau cu diuretice,trebuie suplimentată cantitatea de potasiu din organism. Isopul nu este recomandat femeilor însărcinate,nici celor cu epilepsie sau cu hipertensiune