Plantele care au grijă de plămânii tăi şi uşurează respiraţia. Leacurile cu oregano fac minuni în caz de răceli şi bronşite

24 noiembrie 2021   Îngrijire personală

Traiul într-o lume aflată sub ameninţarea pandemiei ne provoacă pe toţi să încercăm să păstram un stil de viaţă sănătos, cu un program fix de masă şi să facem mişcare. Acum, e mai util ca oricând să ai la îndemână leacuri puternice, pentru când imunitatea şi sistemul respirator sunt puse la încercare.

Respiraţia este un proces inconştient, dar nu întotdeauna uşor. Dacă ai nasul înfundat, eşti alergică sau astmatică, ştii cât de provocator este să respiri. În prezent, mai mult ca niciodată, îngrijirea sănătăţii respiratorii este importantă. Din cauza poluării, bacteriilor şi virusurilor cu care se poate confrunta, aparatul respirator are de suferit. Anumite plante cu proprietăţi antiinflamatoare stimulează în mod natural plămânii să devină mai puternici. Află care sunt acestea!

Pătlagina îmbunătăţeşte respiraţia

Atunci când nu poţi respira bine din cauza unor atacuri de astm sau crize de rinită, infuzia de pătlagină este un leac bun. Pentru a o pregăti, îţi trebuie o lingură de frunze uscate şi mărunţite pe care le pui la infuzat în 250 ml de apă clocotită. O bei de-a lungul unei zile. Poţi face şi un amestec din trei linguri de frunze de pătlagină, alte trei de frunze de podbal şi câte o lingură de flori de lumânărică, frunze de nalbă, frunze de plămânărică şi lichen de piatră. Iei două linguriţe din acest amestec şi-l laşi la infuzat într-o cană de apă fiartă. Bei două-trei căni de ceai pe zi.

Isopulul desfundă căile nazale

Astmul bronşic, bronşita, laringita, traheita sunt câteva dintre afecţiunile în care este benefic isopul. Folosit sub formă de infuzie, are efect antiinfecţios şi decongestionant. Este necesar ca de-a lungul fiecărei zile în care te confunţi cu manifestările unei boli respiratorii să bei câte două căni de infuzie de isop preparată din două linguriţe de plantă şi o cană cu apă clocotită. Poţi urma şi o cură de două săptămâni cu pulbere de isop, timp în care iei câte o jumătate de linguriţă de două-trei ori pe zi, între mese.

Roiniţa are efect antiviral

Pe lângă efectele calmante şi sedative ale roiniţei, de ajutor în alungarea atacurilor de astm declanşate pe sistem nervos, roiniţa conţine şi substanţe cu efecte antivirale ca vitamina C. Este nevoie de doar două-patru picături de ulei eteric, de trei ori pe zi, după masă, luate cu lichide calde pentru a-ţi asigura un somn fără treziri din cauza problemelor respiratorii. Poţi adăuga şi în apa de baie cinci picături de ulei eteric de roiniţă.

Info

100 ml de ulei esenţial de roiniţă conţine circa 250 mg de vitamina C.

Salvia, proprietăţi antiinfecţioase

Infuzia concentrată preparată dintr-un amestec de mai multe plante, printre care şi salvia, este recunoscută pentru efectul antiinfecţios şi pentru faptul că reduce secreţiile acumulate în exces de-a lungul căilor respiratorii. Amesteci două linguriţe de salvie, două de levănţică, opt de muşeţel şi tot atâtea de trei-fraţi-pătaţi. Din acestea iei o lingură şi torni peste ea 250 ml de apă fiartă. Laşi la infuzat, apoi bei ceaiul pe parcursul mai multor ore. Sunt recomandate două căni pe zi.

Oregano combate infecţiile respiratorii

Proprietăţile antibacteriene ale uleiului de oregano au fost demonstrate în urma mai multor cercetări. Bacteriile vinovate pentru răceli, bronşite, afecţiuni respiratorii în general pot fi combătute cu ajutorul leacurilor cu oregano. Pentru a purifica aerul, pune câteva picături de ulei esenţial de oregano într-un vaporizator. În răceli, poţi face inhalaţii cu opt picături de ulei esenţial puse într-un pahar cu apă fiartă.

Citeşte articolul integral în ediţia cu nr. 23 a revistei „Click! pentru femei‟, pe care o găseşti la toate punctele de distribuţie a presei.

Mai multe