Plantele care calmează durerile menstruale
Cu durerile din timpul menstruaţiei şi tulburările de ciclu se confruntă aproximativ 9 femei din 10. Analgezicele pot ameliora crampele menstruale (dismenorea), dar la fel de bine acţionează şi plantele, cum sunt creţişoara şi coada-şoricelului.
Foarte multe femei suferă,ocazional sau permanent,din pricina durerilor menstruale. Unele sunt suportabile,altele,atât de intense,încât pot afecta activitatea de zi cu zi. Din fericire,remediile naturiste conţin substanţe care au efect de diminuare a crampelor dureroase şi reduc hemoragiile.
Creţişoara,remediu antidureri
Pentru a beneficia de proprietăţile calmante ale creţişoarei,în timpul menstruaţiei se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 de ml de apă,din care se beau câte două căni cu ceai pe zi. Efectele se vor vedea în scurt timp. În magazinele naturiste se găseşte tinctură de creţişoară,care diminuează durerile insuportabile,cu condiţia să se consume minimum 30 de picături pe zi. Nu are contraindicaţii,dar,ca orice plantă cu efecte terapeutice,este necesar acordul medicului în cazul femeilor care alăptează.
Coada-şoricelului reduce hemoragiile
Preparatele din coada-şoricelului reglează menstrele abundente,pentru că planta este un bun antihemoragic. În scop terapeutic se utilizează doar florile,care se recoltează din vară până în toamnă,când este soare,deoarece cantitatea de uleiuri volatile este mai mare şi,deci,au efect mai pronunţat. Infuzia din coada-şoricelului se face dintr-o linguriţă cu vârf de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml apă.
Se opăreşte planta în apă,apoi se lasă deoparte aproximativ cinci minute. Se beau câte trei ceşti pe zi,în zilele cu ciclu abundent. De asemenea,se pot face băi de şezut,din 100 g de coada-şoricelului,care se lasă peste noapte într-un litru de apă rece. A doua zi se fierbe planta,ca să se elibereze substanţele,şi se diluează cu apă călduţă,cât să fie suportabilă pentru baie.
Mărarul diminuează crampele
Durerile şi alte simptome care apar în timpul ciclului menstrual pot fi reduse în intensitate cu infuzia din seminţe de mărar. Aceasta se prepară din 40 g de seminţe la 1 l de apă fierbinte. Lichidul se filtrează şi se bea câte o cană pe zi. Pentru un plus de efect,se amestecă 40 g de seminţe de mărar cu 30 g frunze de mentă şi 30 g rădăcină de valeriană,peste care se adaugă 400 ml de apă fierbinte. Vasul se ţine acoperit 10 minute,apoi se strecoară şi se beau câte două-trei căni pe zi,timp de trei săptămâni.
Caseta specialistului
Dr. Ruxandra Constantina,
Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult,Bucureşti,Telefon:0734 410 417
Unele plante au efect de reglare a ciclului menstrual:creţişoara,coada-şoricelului,traista-ciobanului,coada-racului,creţuşca,mielăreaua,gălbenelele,muşeţelul,salvia,lavanda,roiniţa,urzica. Pot fi consumate sub formă de ceai (infuzie,două-trei căni/zi),de tinctură (30 de picături de două-trei ori/zi,în 200 ml de apă sau ceai) şi comprimate. Aceste plante pot fi administrate cu câteva zile înainte de menstruaţie şi pe perioada dureroasă a ciclului,singure sau,şi mai bine,în combinaţii.