Remedii care alungă astenia de primăvară

18 martie 2019   Îngrijire personală

După sezonul rece, în care am consumat mai puţine legume şi zarzavaturi proaspete, ne simţim uneori lipsiţi de vitalitate. Totodată, corpul face un efort continuu ca să se adapteze la schimbările de temperatură. Acest lucru determină o slăbiciune fizică, numită astenie.

Păpădia, acţiune remineralizantă

Planta ajută la detoxificare, eliminând substanţele toxice din sânge, ceea ce înseamnă că vei avea un tonus mai bun. În acelaşi timp, păpădia este şi o sursă importantă de magneziu, potasiu, calciu şi fier. Acesta din urmă este esenţial pentru combaterea stărilor de slăbiciune. Poţi bea, dimineaţa, câte o cană cu ceai obţinut din două linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml de apă. De asemenea, când prepari o salată din verdeţuri de primăvară, pune şi câteva frunze şi tulpini proaspete de păpădie sau rucola şi vei beneficia de calităţile lor binefăcătoare.

Măceşele, efect tonic şi vitaminizant

Fructele roşii abundă în minerale şi în vitaminele A, B1, B2, C, K, de aceea se pot dovedi de un real ajutor pentru cei cu astenie. Stările de oboseală şi de slăbiciune se atenuează dacă bei, de două ori pe zi, ceai de măceşe. Ca să prepari ceaiul, fierbi două linguriţe de măceşe uscate în 500 ml de apă. După ce dă în clocot, stingi focul şi laşi vasul acoperit 10-15 minute. Apoi strecori şi bei ceaiul la temperatura camerei, neîndulcit. Cura trebuie ţinută o lună.

Cătina, sursă bogată de vitamina C

Conţinutul vitaminei C din fructele de cătină depăşeşte 1.500 mg/100 g fructe, fiind mai mare comparativ cu măceşele şi portocalele. Din fructele proaspete sau uscate, se poate prepara o infuzie care va întări organismul lipsit de vitamine. Peste două linguriţe de plantă se toarnă o cană cu apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi, înaintea meselor principale, iar cura de vitaminizare durează trei luni, fiind recomandată de două ori pe an.

Produsele stupului, excelente suplimente

Mierea de mană se recomandă copiilor, vârstnicilor şi persoanelor aflate în convalescenţă, pentru întărirea imunităţii şi pentru combaterea oboselii. Este o miere extrasă de albine din răşinile de brad. Conţine până la de 8,5 ori mai multe minerale decât celelalte tipuri de miere. Un alt produs apicol benefic în stări de astenie este mierea de salcâm. Are aciditatea cea mai scăzută şi un gust delicat, fiind indicată în special copiilor. Conţine vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, acizi organici, în total - 435 de substanţe. Stimulează pofta de mâncare şi facilitează digestia, îmbunătăţeşte activitatea inimii, ficatului şi creşte procentul de hemoglobină din sange.

SFATUL SPECIALISTULUI

, tehnician nutriţionist şi fitoterapeut, Centrul de recuperare medicală şi nutriţie AKT Medical, Bucureşti,

natbiolifebio@gmail.com

Astenia îi afectează cel mai des pe cei în vârstă, din cauza metabolismului scăzut, dar şi pe adolescenţi, fiindcă ritmul lor de creştere este mult mai rapid primăvara. De aceea, necesarul de vitamine şi de minerale pentru aceste categorii de vârstă este mai mare.

Uneori, vitaminele şi mineralele din alimentaţie nu sunt suficiente pentru a combate astenia. Pentru astfel de situaţii, există suplimente de origine naturală. Remediile din plante sunt cele mai bune tonice, care ajută organismul uman să depăşească această stare de slăbiciune generală, specifică asteniei. Recomand folosirea produselor pe bază de plante adaptogene sub formă de capsule, pulberi sau ceaiuri, cum ar fi: ginseng, rhodiola rosea, maca, ashwagandha, astragalus, reishi, ceaiul verde, pulberea de lucernă, dar şi produsele stupului.

Mai multe