Remedii care alungă stresul

17 august 2015   Îngrijire personală

Unul dintre cei mai mari inamici ai sănătăţii, stresul favorizează apariţia unui lung şir de simptome neplăcute. Ca să previi apariţia lui sau să linişteşti durerile provocate de el, farmacia naturii îţi poate fi cel mai de preţ ajutor.

Ceaiul de salvie calmează nervii

De fiecare dată când simţi că nu mai faci faţă stresului şi că nu te mai poţi concentra poţi bea o cană cu ceai de salvie. Peste o lingură de plantă mărunţită,torni 250 ml de apă fierbinte şi laşi la infuzat câteva minute. Îndulceşti cu o lingură cu miere. Pentru mai multă savoare,poţi adăuga şi o felie de lămâie.

Este indicat să nu bei mai mult de două căni pe zi. Ceaiul nu este recomandat femeilor însărcinate şi nici celor care alăptează.

Passiflora,sedativ natural

Florea pasiunii,cunoscută şi sub numele de Passiflora,a fost folosită ca somnifer,acum mai bine de trei secole. Planta acţionează ca un sedativ natural,de aceea este indicată pentru tratarea insomniilor,dar şi a anxietăţii cauzate de stres. Poţi apela atât la suplimentele alimentare pe bază de Passiflora,cât şi la ceaiul obţinut din această plantă.

Într-o cană,peste o lingură de plantă uscată torni apă fiartă şi laşi la infuzat 10 minute,după care strecori. Cel mai bine este să bei ceaiul cu o oră înainte de culcare,pentru un somn odihnitor.

Rozmarinul eliberează corpul de tensiune

Când sunte stresaţi,corpul nostrum este încordat şi avem tendinţa de a nu mai gândi limpede. La toate acestea,se adaugă şi o stare de nervozitate crescută. 

Rozmarinul este un bun leac împotriva acestor simptome neplăcute. Poţi face un masaj cu ulei de rozmarin,pentru relaxarea muşchilor. Rol calmant au şi inhalaţiile. Pui două-trei picături de ulei de rozmarin într-un bol cu apă fierbinte,ţiu capul aplecat deasupra vasului şi respiri adânc.

Busuiocul,împotriva apatiei

Cunoscut drept o plantă aducătoare de noroc,un condiment excelent,busuiocul este şi un leac eficient. Este bogat în uleiuri volatile,de aceea ameliorează stările de nervozitate,insomnia şi elimină tensiunile nervoase.

Conţine şi substanţe active care ajută la o bună oxigenare celulară şi favorizează scăderea nivelului de nivelul de cortizol (hormonal stresului) din organism. Poţi apela la uleiul esenţial de busuioc,dar şi la una-două căni cu ceai din frunze de busuioc mărunţite.

Lavanda are proprietăţi relaxante

Aurul mov,cum mai este denumită lavanda,are un puternic rol relaxant,lucru confirmat şi de un studiu al cercetătorilor americani de la Universitatea din Florida. De aceea este des utilizată  ca ingredient pentru diverse produse,cum ar fi uleiul de masaj,loţiunile de corp,sarea de baie sau lumânările parfumate.

Pentru reducerea anxietăţii,a stărilor de agitaţie,cât şi pentru calmarea arsurilor stomacale apărute pe fond nervos poţi apela la ceaiul de lavandă. Pui la fiert 300 ml de apă,iar când apa dă în clocot,adaugi o lingură de flori uscate. Laşi la infuzat 10-15 minute,apoi strecori. Remediul se administreasă de două ori pe zi,până la ameliorarea simptomelor.

Atunci când eşti stresată,respiraţia este sacadată,deci incompletă. Respiră profund,pentru o bună oxigenare a plămânilor şi a creierului,şi te vei simţi mai liniştită.

Mai multe