Remedii care înlocuiesc cafeaua

14 iunie 2015   Îngrijire personală

Ziua nu începe bine până nu savurezi o cană cu cafea aburindă? Poţi obţine aceeaşi doză de energie din preparatele farmaciei verde, iar avantajul este că acestea nu dau dependenţă.

Cicoarea,o „altfel“ de cafea

Despre cicoare se spune în popor că este „cea mai puternică dintre ierburi“,pentru că înfloreşte până toamna târziu şi este leac în multe boli. Pe lângă efectul depurativ şi hepatoprotector,remediile pe bază de cicoare sunt recunoscute pentru proprietăţile lor tonice. De aceea,pot fi savurate pe post de cafea. Prepară infuzia din două linguriţe de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 10-15 minute,după care strecoară şi bea una-două căni pe zi,dar nu în cea de-a doua parte a zilei.  

Ştiai că..

... remediul obţinut din cicoare şi ceaiul mate (câte o linguriţă din fiecare plantă) are efect energizant asupra organismului? Ceaiul înlătură oboseală fizică şi cea psihică,dar şi durerile de cap.

Genţiana te energizează

Îţi poţi obţine doza de energie de care ai nevoie întreaga zi bând ceai de genţiană. Preparatele obţinute din plantă (în special din rădăcina ei) sunt recomandate în perioadele de convalescenţă sau când se instalează epuizarea fizică şi intelectuală. Prepară infuzia dintr-o linguriţă de rădăcină de plantă la o cană de apă fierbinte. Acoperă vasul 10 minute,apoi filtrează şi bea câte două căni pe zi.

... efectul tonic al ceaiului de genţiană se poate intensifica dacă adaugi şi o linguriţă de rozmarin?

Ceaiul negru şi cel verde sunt bogate în cafeină

Întrucât conţin cafeină,substanţă care te energizează,ceaiul negru,cel verde şi cel galben te întăresc în momentele stresate. Acestea au între 5 şi 50 miligrame de cafeină,fiind surse importante de vitamine,minerale,antioxidanţi,aminoacizi şi taninuri. Consumate o dată sau de două ori pe zi (cel târziu la prânz),infuziile au efecte tonice asupra organismului,întăresc inima şi fluidifică circulaţia sangvină. Numeroase studii în domeniu au arătat că includerea ceaiului verde şi a celui negru în alimentaţie accelerează metabolismul şi ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare şi a cancerului.  

Ştiai că...

... ceaiul verde capătă un gust mai plăcut,iar proprietăţile sale sunt mai puternice dacă este amestecat cu o felie de ghimbir?

Sfatul specialistului

Dr. Rareş Simu,specialist în imunologie,alergologie şi homeopatie la Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia,Bucureşti

Din tulpinile şi din rădăcinile mărunţite ale cicoarei se prepară cafeaua de cicoare,cu efect energizant. De asemenea,se pot consuma primăvara frunzele proaspete în combinaţie cu diverse legume în salate,pentru revigorarea organismului. Consumat timp de două săptămâni,ceaiul din frunze şi flori de cicoare asigură o bună protecţie hepatică şi stimulează secreţia biliară.

Mai multe