Somn uşor, fără pastile
Vrei să dormi ca un bebeluş? Nu te repezi la raftul cu medicamente! Acestea pot avea efecte secundare neplăcute, plus că multe dintre somnifere dau şi dependenţă. Încearcă mai întâi următoarele remedii naturiste.
Cum se apropie ora culcării,te zvârcoleşti în pat,durerile de cap şi obosealaîţi dau o stare de nelinişte continuă,gândurile te ţin trează şi ai face orice să te odihneşti măcar câteva ore pe noapte. Din păcate,nu-i chip să pluteşti în lumea viselor. Încearcă să nu mănânci preparate grase înainte să pui geană pe geană,evită dulciurile,alcoolul şi alimentele care conţin cafeină. De asemenea,este bine să faci o baie relaxantă,cu muzică ambientală,să citeşti o carte sau să te uiţi la un film care să te ajute să mai uiţi de probleme. Pe lângă aceste obiceiuri sănătoase,te poţi folosi şi de câteva preparate eficiente cu plante medicinale.
Ceaiul de muşeţel e un bun sedativ
Dacă eşti agitată şi aţipeşti greu,ai coşmaruri şi te trezeşti mai obosită după ce ai dormit,încearcă să bei o jumătate de cană cu ceai de muşeţel înainte să te pui în pat. Conţine uleiuri volatile care luptă împotriva stărilor de nelinişte şi reglează somnul. Toarnă 150 ml de apă fierbinte peste o lingură cu flori de muşeţel şi lasă să infuzeze 10 minute.
Tinctura de valeriană,somnifer natural
Un studiu recent al cercetătorilor americani de la Clinica Mayo arată că valerianaare efect asemănător diazepamului şi oxazepamului,medicamente care se prescriu în caz de insomnie. Planta te ajută dacă eşti stresată sau ţi-e frică,calmează gândurile negative şi emoţiile şi te ajută să te odihneşti. Bea zilnic patru linguriţe cu tinctură de valeriană diluată cu apă. E bine ca ultima doză s-o iei chiar seara,înainte de culcare. Tinctura are o acţiune rapidă chiar şi în doze mici. Se găseşte la plafar sau ţi-o poţi prepara acasă. Pune într-un borcan cu filet 20 de linguri de pulbere de rădăcină de valeriană şi toarnă deasupra o jumătate de litru de alcool alimentar de 70 de grade. Lasă să stea două săptămâni într-un loc călduros. Filtrează maceratul obţinut şi pune-l în sticle mici,închise la culoare.
Citeşte şi:
Cât de importantă este o oră de somn în plus
Infuzia de tei alungă nopţile albe
Florile de tei elimină tensiunea şi anxietatea şi au calităţi tranchilizante,fiind recomandate în special în momentele în care simţi că nu-ţi poţi stăpânii nervii. În caz de iritabilitate şi insomnie,este eficientă infuzia combinată,obţinută prin amestecarea extractului de tei rece cu cel cald. Pune la înmuiat trei linguriţe cu flori de tei în jumătate de cană cu apă rece. Lasă să stea aşa de dimineaţă până seara,apoi filtrează şi pune maceratul deoparte. Peste florile rămase toarnă o jumătate de cană cu apă clocotită şi lasă la infuzat 20 de minute,filtrează şi,după ce se răceşte,combină cele două preparate. Bea trei căni în fiecare zi,ultima seara.
Tinctura de păducel,remediu antistres
Dacă vrei să ai parte de un somn odihnitor,foloseşte-te de calităţile tincturii de păducel. Adaugă 20 g de flori şi frunze de păducel în 100 ml de alcool de 60-70 de grade. După 10 zile,pune câte 10-15 picături în jumătate de cană cu apă şi bea de trei ori pe zi,în special seara. Tinctura are o acţiune benefică în caz de nervozitate şi tulburări de somn. În plus,contribuie la detensionarea muşchilor.