Terapia cu nămol reduce durerile artritei şi întăreşte imunitatea
Lipsa de mişcare şi sedentarismul duc la dureri articulare. Tot asta ţi se poate întâmpla şi dacă ai dat-o în extrema cealaltă şi nu te mai opreşti din mersul la sală. Ajungi să te confrunţi cu primele simptomele ale artritei. Ce ai de făcut? Apelează cu încredere la terapia cu nămol pleidogen. Cu ajutorul acestei terapii poţi rezolva şi problema imunităţii scăzute, iar asta se întâmplă „prin efectul de reglare neuro-psiho-imuno-endocrină mediat de hipotalamus‟, spune medicul balneolog Suzana Pretorian.
Artrita este o boală cronică, autoimună şi se manifestă prin dureri şi pierderea mobilitităţii articulaţiilor. Deşi afecţiunea se poate declanşa la orice vârstă, boala debutează în general între 35 şi 50 de ani. Cele mai afectate sunt femeile, afecţiunea fiind de trei-patru ori mai des întâlnită în cazul lor decât cel al bărbaţilor.
Care sunt beneficiile terapiei cu nămol şi cum acţionează acesta asupra artritei ne explică explică Suzana Pretorian, doctor balneolog, în cadrul Ensana Health Spa Hotels din Sovata.
Nămolul sapropelic, bun pentru tratarea artritei
„Nămolul sapropelic extras din Lacul Ursu (Sovata) are propietăţi terapeutice dovedite şi pe termen lung, reducând durerea şi inflamaţia care apar în cazul afecţiunilor aparatului locomotor (spondiloze, discopatii, coxartroza, gonartroza, periartrita umarului, tendinite, bursite, artrite urice)‟, precizează dr. Suzana Pretorian.
Artrita este o boală autoimună. Ce înseamnă asta mai exact? Sistemul imunitar produce anticorpi care atacă propriile articulaţii. Astfel, inflamaţia afectează cartilajul, ligamentele, tendoanele, muşchii sau oasele şi determină apariţia unor eroziuni ale substanţei osoase şi deformarea articulaţiei. Afecţiunea este însoţită frecvent de durere şi în cele din urmă de limitarea mişcărilor determinate de inflamarea membrane articulare.
Cum se urmează terapia cu nămol?
Datorită propietăţilor terapeutice de înaltă calitate, terapia cu nămol sapropelic (bogat în sulfură de fier coloidală) atenuează durererea şi inflamaţia asociate cu artrita.
„Tratamentul cu nămol se efectuează prin împachetare externă parţială (pe anumite zone) sau generală. Nămolul se aplică în strat consistent la temperatura de 41-42 ⁰C, cu împachetare în strat triplu pentru a încetini pierderea de căldură. Căldura va relaxa tensiunile şi contracturile musculare. De asemenea, sub efectul acesteia creşte plasticitatea ţesuturilor şi mobilitatea articulaţiilor în cazul artrozelor, dar şi postfracturi cu imobilizare prelungită‟, recomandă doctoral balneology de Ensana Health Spa Hotels din Sovata..
Durata unei şedinţe de terapie cu nămol este de 20 de minute. Se recomandă 5-10 şedinţe în zile consecutive sau 5 şedinţe la 2 zile în cazul în contraindicaţii sau surmenaj.
Cum te ajută nămolul la creşterea imunităţii?
Funcţia imunitară se dezvoltă şi devine mai sofisticată odată cu maturizarea sistemului, dar şi pe măsură ce organismul învaţă să se apere singur împotriva diferiţilor invadatori străini numiţi antigeni.
Putem da o mână de ajutor imunităţii organismului?
Desigur! De mare ajutor sunt metodele naturale. Una dintre ele este nămolul. „Acesta ajută la creşterea imunităţii, prin efectul de reglare neuro-psiho-imuno-endocrină mediat de hipotalamus”, spune medicul balneolog Suzana Pretorian de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.
Cum se întâmplă acest lucru mai exact? Trebuie să ştii că nămolul are efecte fizice. „Temperatura nămolului e diferită de cea a corpului (care, în general, e mai mare) şi, astfel, stimulează receptorii nervoşi din piele. Aceştia induc vasodilataţie sau vasoconstricţie + vasodilataţie (în caz de aplicare de nămol rece), precum şi reacţii la distanţă mai complexe, ce se transmit prin reţeaua sistemului nervos‟, precizează balneologul.