Transplantul medular, o speranţă pentru bolnavii SIDA
Un pacient din Londra a devenit a doua persoană din lume care a scăpat de HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane), în urma unui transplant de măduvă osoasă. Cu mai bine de un deceniu în urmă, Timothy Brown, poreclit „pacientul berlinez“, a făcut istorie după ce a fost „vindecat“ de HIV. Şi el era bolnav de cancer şi a făcut un transplant medular. În ambele cazuri, transplantul nu numai că a tratat, cu succes, cancerul, dar a eliminat şi virusul responsabil de SIDA.
Pacientul londonez, care nu doreşte să-şi divulge identitatea, a fost diagnosticat cu HIV în 2003 şi cu Limfomul Hodgkin, un cancer al sistemului limfatic, în 2012. Pentru cancer, el a urmat un tratament de chimioterapie, care a trebuit completat de un transplant de celule stem, din măduva osoasă, obţinute de la un donator cu o rară mutaţie genetică a genei CCR5, rezistentă la HIV. După transplant, atât cancerul, cât şi virusul au început, treptat, să dispară. Deja, de 18 luni, pacientul londonez nu mai ia nici un fel de medicamente, iar HIV nu dă nici un semn de revenire.
Deşi vestea aduce speranţă bolnavilor de SIDA, transplantul în sine nu poate fi folosit ca tratament pentru această boală, deoarece există prea multe riscuri.
Profesorul Eduardo Olavarria, de la Imperial College of London, a explicat că procedura nu poate fi aplicată ca tratament standard pentru HIV din cauza toxicităţii chimioterapiei, necesară, în acest caz, pentru a trata limfomul. Medicii şi cercetătorii, însă, speră ca aceste două cazuri similare să-i ajute să găsească un tratament pentru HIV, virus cu care sunt infectaţi 36 de milioane de oameni din lumea largă.