Urzicile: la ce ajută şi cum pot fi folosite

6 aprilie 2015   Îngrijire personală

Chiar dacă atunci când o întâlneşti ai tendinţa de a o ocoli de teama pişcăturilor, urzica are nenumărate beneficii pentru sănătate. Atât de multe şi de variate încât ar fi bine să nu lipsească din nici o casă. Iata la ce ajută şi cum pot fi folosite urzicile in acest articol:

Primăvara,cât sunt încă tinere,fragede,urzicile sunt preferate pentru consumul alimentar. Cu un conţinut bogat de vitamine (A,B2,B5,B9,C,K),minerale (calciu,fier,magneziu,siliciu),clorofilă şi substanţe proteice,ele au capacitatea de a detoxifica şi regenera organismul.

Urzicile sunt indicate pentru anemici

După ce trec de „prima tinereţe“,urzicile nu mai sunt tocmai bune pentru a fi mâncate. Dar asta nu le face mai puţin valoroase. Sub formă de infuzie,tinctură,sirop,macerat,cataplasme sau băi,ele au uimitoare capacităţi curative sau preventive pentru o paletă diversă de afecţiuni. De exemplu,o cură de ceai sau sirop de urzici face minuni în cazul persoanelor care suferă de anemie. Ceaiul se prepară prin infuzarea,10 minute,a unei linguriţe de plantă (proaspătă sau uscată) în 250 ml de apă clocotită. Cura poate dura două săptămâni,perioadă în care se beau trei căni pe zi,după mesele principale. Pentru prepararea siropului,se pun într-un borcan din sticlă 3/4 frunze proaspete de urzică tocate şi 1/4 miere. Se lasă la macerat timp de 30 de zile,apoi se iau trei linguriţe de sirop pe zi,timp de o lună.

Urzica reglează glicemia

Diabeticii sunt poate printre cei mai mari „admiratori“ ai înţepătoarei plante,şi asta pentru că afecţiunea de care suferă impune un control strict al glicemiei. Ceaiul de rădăcină de urzică,băut de trei ori pe zi,câte o cană,înaintea meselor principale,are capacitatea de a regla glicemia în mod natural. Având efecte diuretice,antimicrobiene şi regenerative asupra rinichiului,urzica este de mare folos şi în boli precum insuficienţa renală sau pielonefrita. De asemenea,posesoare şi de calităţi antiinflamatorii,se dovedeşte extrem de utilă în reumatism şi artrite,dar şi în cazul neplăcerilor provocate de hemoroizi. Fiind o plantă puternic remineralizantă,urzica este recomandată persoanelor care se confruntă cu efectele osteoporozei.

Urzicile sunt puternice şi în uzul extern

Urzicile ameliorează ciclul menstrual neregulat sau abundent,reglează tensiunea arterială,protejează vasele de sânge împotriva ateroscleroziei şi calmează episoadele de alergie la polen. Gargara cu ceai de urzică are efecte miraculoase în amigdalită,stomatită şi gingivită. Tot extern,dar sub formă de băi la picioare (cu ceai din rădăcină de urzică),plantele au efecte benefice în flebită,tromboflebită şi varice.

Mai multe