Vitaminele, armata sănătăţii. Vitamina C previne infecţiile, vitamina K este esenţială pentru coagularea sângelui
Vitaminele sunt compuşii organici de care oamenii au nevoie pentru a rămâne sănătoşi. Carenţele de nutrimente produc în corp afecţiuni, unele mai uşoare, altele destul de serioase. Vestea bună este că majoritatea vitaminelor provin din alimente. Uneori, se recomandă cure cu suplimente vitaminizante, pentru fortificarea organismului.
Termenul vitamină provine din latină, de la „vita‟, care înseamnă „viaţă‟. Cele mai multe vitamine esenţiale pentru sănătate nu pot fi sintetizate de organism şi trebuie obţinute din surse externe, în mod special din alimentaţie. Pentru asigurarea dozei zilnice recomandate, este important să ai o dietă cât mai diversificată.
Bine de ştiut!
Printre semnele care indică deficit de vitamine se numără: oboseala, tonusul scăzut, sistemul imunitar slăbit (din cauza infecţii repetate şi, uneori, netratate suficient), aspectul tern al pielii sau al părului.
Vitamina A, esenţială pentru vedere şi piele. Vitamina A, cu valoare antioxidantă, participă la sinteza unei substanţe (rodopsina), cu rol important pentru vedere, îmbunătăţind acuitatea vizuală. În plus, este implicată în creştere, în vindecarea rănilor şi arsurilor, asigură integritatea mucoaselor şi previne infecţiile.
Surse: unt, gălbenuş, peşte gras, morcov, spanac, broccoli, caise, citrice.
Vitaminele din complexul B sunt esenţiale pentru sănătatea organismului şi în prevenirea unor boli. Cei mai expuşi riscului de a avea carenţe sunt cei care suferă de boli intestinale, care perturbă absorbţia. Consumul de alcool, fumatul, stresul, anticoncepţionalele şi antibioticele sunt alţi inamici ai vitaminelor B: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acidul pantotenic), B6 (piridoxina), B8 (biotină sau vitamina H), B9 (acidul folic) şi B12. Cu excepţia vitaminei B3, care este produsă într-o mică măsură de corp, şi a vitaminei B12, care există într-o anumită măsură pe „stoc‟ la nivelul unor organe, ele trebuie procurate zilnic din alimentaţie.
Surse: unele fructe, cereale, carne, drojdie de bere, lactate şi ouă.
Vitamina C previne oboseala şi infecţiile. De departe, cea mai administrată vitamină în sezonul rece, pentru că ajută la prevenirea şi tratarea răcelilor şi a gripei, vitamina C favorizează şi asimilarea calciului şi a fierului în corp. Acidul ascorbic, cum mai este cunoscută vitamina C, contribuie la întărirea imunităţii, stimulând mecanismele naturale de apărare a organismului şi are efect antiviral.
cătină, coacăze, ardei gras, pătrunjel, portocale, ardei verde, lămâie, broccoli, conopidă, kiwi.
Vitamina D are grijă de sănătatea oaselor. Vitamina D stimulează absorbţia calciului şi a fosforului, elemente necesare pentru consolidarea oaselor şi a dinţilor, reducând riscul de apariţie a rahitismului şi a osteoporozei. Dar nutrimentul pare să aibă un rol important şi pentru imunitate, protejându-ne de infecţiile virale – răceala şi gripa sunt mai frecvente iarna, când expunerea la soare, esenţială pentru sintetizarea vitaminei D, este redusă!
ulei de peşte, somon, gălbenuş, ton, ciuperci, ficat de vită, lapte şi unt.
Vitamina E, vitamina ţinereţii prelungite. Vitamina E sau tocoferolul joacă un rol important în protecţia globulelor roşii contra acţiunii substanţelor oxidante (radicalii liberi). Acest lucru ajută la întârzierea îmbătrânirii ochilor, pielii şi a prostatei. De asemenea, reduce nivelul colesterolului rău.
ulei de floare-soarelui, alune, migdale, margarină, ou, spanac.
Vitamina K, esenţială pentru coagularea sângelui. Atunci când avem o rană sau o simplă tăietură, este nevoie de coagulare, pentru oprirea sângerării şi pentru vindecare.
pătrunjel, spanac, broccoli, ceapă verde, varză, iaurt şi brânză.
@shutterstock