La ce se referă, de fapt, expresia „Te-a tras curentul”. Mit sau realitate?

1 martie 2021   Lifestyle

Expresia „m-a tras curentul” este foarte des utilizată de către români. Mulţi spun că sunt victimele directe ale acestui fenoment şi se confruntă cu dureri de cap, de spate sau cu răceli serioase. Alţii consideră că este doar un mit inventat de români. Este real pericolul dat de curent sau este doar o idee preluată din moşi-strămoşi?

Foarte multe persoane cred că acest curent aduce cu el o adevărată primejdie şi devin temătoare în momentul aerisirii unei camere sau când se află între două geamuri deschise. Alţii iau în derâdere acest aspect şi consideră că nu există pericolul să se îmbolnăvească. Specialiştii spun că trebuie să fim atenţi la nivelul de temperatură pe care o anumită zonă a corpului o primeşte şi nu trebuie să fim indiferenţi în faţa acestui fenomen.

Ce se întâmplă când „te trage curentul”

Curentul de aer reprezintă o variaţie de temperatură, ce produce o mişcare a maselor de aer asupra unei anumite regiuni a corpului tău. Statul între două geamuri deschise poate amplifica anumite neplăceri.

Printre acestea se numără durerea de cap, durerea de dinţi, dureri musculare sau junghi intercostal. De exemplu, atunci când te doare capul, expunerea la curent sau la frig poate amplifica această durere pe care o aveai deja. În momentul în care te afli într-o cameră cu uşa şi fereastra deschisă se crează un flux de aer care amplifică neplăcerile. Fluctuaţia frig-cald răceşte o anumită zonă a corpului tău, curenţii de aer scad temperatura organismului în zona de expunere, iar corpul va avea mai multe reacţii nedorite. Totodată, specialiştii spun că atunci când suntem expuşi prea mult la un „curent de aer”, bacteriile, virusurile şi factori alergeni circulă mai repede, motiv pentru care suntem predispuşi la ochi înroşiţi, strănut sau nas înfundat.

Cum să ne ferim de curent

Nivelul de protecţie ţine de fiecare în parte. Unele persoane sunt afectate în mod direct de acest fenomen, altele pot sta toată ziua cu uşile şi geamurile deschise şi să nu aibă nimic. În funcţie de nevoile tale, este recomandat să îţi fixezi temperatura optimă în camera în care îţi desfăşori activitatea, fără să simţi că stai într-o zonă în care aerul circulă intens şi îţi poate creea neplăceri.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe