Mănânci noaptea? Acest obicei îţi poate influenţa negativ performanţele profesionale
Ştim cu toţii că mâncarea consumată noaptea este nesănătoasă şi poate duce la acumularea kilogramelor în plus. Însă, un studiu arată şi faptul că oamenii care mănâncă la ore târzii, pot fi mai retraşi a doua zi la locul de muncă şi mai neproductivi.
În general, mâncatul alimentelor nesănătoase noaptea poate duce, în dimineţa următoare, la apariţia unor dureri de stomac. Totodată, specialiştii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord au constatat că o stare negativă se poate instala în următoarea zi, iar oamenii îşi pot schimba comportamentul, la locul de muncă, informează sciencedaily.com.
Cum se schimbă comportamentul
Concluziile studiului au arătat că angajaţii care au mâncat alimente nesănătoase şi gustări seara târziu au fost mai predispuşi să raporteze probleme fizice şi emoţionale în dimineaţa următoare. Problemele includ: dureri de cap, dureri de stomac, diaree şi, surprizător, schimbări de comportament. Interesant este că persoanele studiate nu au mai fost atât de dispuse să îşi ajute colegii de muncă sau să facă un alt efort suplimentar. Totodată, specialiştii au descoperit că angajaţii au avut tendinţa să socializeze mai puţin şi să fie mai stresaţi, lucruri care le-au afectat în mod direct performanţele profesionale. Alimentele nesănătoase consumate de angajaţi seara au dus la tulburări emoţionale, precum: apariţia unor sentimente de vinovăţie şi de panică.
Studiul a fost realizat de Universitatea de Stat din Carolina de Nord, pe 97 de angajaţi, cu normă întreagă, din Statele Unite, care au răspuns la o serie de întrebări de trei ori pe zi, timp de 10 zile consecutive. Participanţii au răspuns pe tot parcursul studiului la întrebări legate de bunăstarea lor fizică şi emoţională. La sfârşitul fiecărei zile, participanţii au spus ce au făcut la locul de muncă şi acasă şi totodată au primit întrebări despre comportamentele lor alimentare. Printre obiceiurile nesănătoase au fost incluse: mâncatul de fast-food, mâncatul dulciurilor, alimentelor care conţin făină albă şi consumul de băuturi alcoolice sau cu zahăr.
Sursă foto: Shutterstock