Medicamentele care produc fotosensibilitate

20 iunie 2020   Lifestyle

Iei medicamente ca să ţii sub control o problemă de sănătate? Trebuie să ştii că zilele călduroase pot influenţa eficienţa tratamentului. Este mai bine să eviţi expunerea la soare când urmezi anumite scheme de tratament.

Unele pastile dau fotosensibilitate – sensibilitate solară –, ceea ce înseamnă că dacă iei anumite medicamente, atunci când te expui la soare, pielea ţi se poate inflama. Este vorba despre o reacţie indusă de combinaţia dintre lumina solară şi substanţele active din medicamente. Fotosensibilitatea se poate manifesta sub formă de eritem la nivelul pielii şi arată, de fapt, ca o arsură, cu roşeaţă, durere şi mâncărime. În general, reacţiile fotosensibilităţii se împart în efecte fototoxice şi fotoalergice, dar cele fototoxice sunt mai frecvente.

Ibuprofenul, pe lista pastilelor fotosensibilizante

Dacă eşti sub tratament cu „medicamente tuberculostatice (pirazinamida), cu amiodaronă (antiaritmic, antianginos), cu antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen), cu medicamente antiacneice (tretinoin), cu antidepresive triciclice, evitaţi expunerea la soare, deoarece sensibilitatea pielii este crescută şi pot apărea reacţii de fotosensibilizare“, recomandă medicul primar dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă, din Bucureşti.

Alte pastile care produc fotosensibilitate: 1. tetraciclinele; 2. fluorochinolonele; 3. diureticele; 4. retinoizii; 5. hipoglicemiantele; 6. neurolepticele; 7. antifungicele; 8. hidroxiclorochina; 9. contraceptivele orale.

Nu contează modul de administrare

În acest moment, printre numeroasele produse farmaceutice există o mulţime de medicamente care pot provoca o sensibilizare crescută a pielii la lumină. Este bine de ştiut că reacţiile pot apărea indiferent de felul în care sunt administrate aceste medicamente: pe cale orală sau prin aplicare directă pe piele. 

Înainte să urmezi un tratament, întreabă medicul (dermatologul) sau chiar farmacistul dacă medicamentele pot cauza astfel de reacţii: arsuri, apariţia unor pustule, iritaţie, urticarie, umflături. Cu atât mai mult atunci când intenţionezi să te expui mai mult la soare. Frecvenţa şi severitatea reacţiilor diferă mult de la o persoană la alta. La unele pot apărea pustule, iritaţii şi efecte mai serioase, în timp ce altele pot să nu resimtă niciun efect advers la nivelul pielii. Testările efectuate în prealabil, pe porţiuni reduse de piele, oferă detalii clare în acest sens.

Bine de ştiut!

Specialistul poate recomanda efectuarea unei biopsii a pielii, a unui test de sânge care să excludă afecţiunea de lupus eritomatos sistemic sau a unui test de lumină –o suprafaţă mică de piele este expusă la o cantitate de lumină ultravioletă. În acest caz, dacă simptomele apar după expunere, testul confirmă că reacţia are legtură cu expunerea la soare.

În ce constă tratamentul

Utilizarea produselor cu factor de protecţie solară şi evitarea expunerii prelungită la soare constituie măsuri de bază în evitarea fotosensibilităţii. Odată apărută problema, de ajutor pot fi compresele umede şi aplicarea unor creme ce conţin corticosteroizi, care pot diminua roşeaţa, ori antihistaminice, care reduc mâncărimea şi iritaţia pielii. Dermatologul poate recomanda, dacă este vorba despre cazuri severe, cure de câte 2 săptămâni cu medicamente pe bază de corticosteroizi.

Mai multe