10 alimente care combat balonarea de Sărbători

23 decembrie 2015   Modă

Pentru a preveni balonarea care poate apărea după mesele copioase de Crăciun şi de Anul Nou, ai la îndemână câteva remedii simple, alimente şi plante pe care le poţi lua înainte de a mânca.

1. Ghimbir

Cum simţi că începi să te balonezi,mergi să-ţi faci un ceai de ghimbir. Dacă pleci în vacanţă,ia cu tine câteva pliculeţe,iar dacă eşti acasă,rade rădăcină de ghimbir într-o cană cu apă clocotită. Ghimbirul are efect antispastic,stimulează secreţia de sucuri gastrice.

2. Ovăz

Dacă pleci departe de casă în vacanţa de Sărbători,e posibil ca digestia şi somnul să-ţi fie date peste cap. S-ar putea să ai o digestie ceva mai lentă,să te confrunţi cu constipaţie,dureri abdominale şi balonare. Ia în bagaje şi o caserolă cu tărâţe sau fulgi de ovăz,o sticlă mică de plastic cu miere lichidă. În fiecare dimineaţă,ia o mână de ovăz,lasă-l puţin la înmuiat în apă şi adaugă miere,pentru un gust mai bun. Ovăzul conţine fibre solubile care previn constipaţia şi balonarea.

3. Seminţe de fenicul

Unul dintre cele mai cunoscute remedii naturiste care combate balonarea,feniculul stimulează digestia şi producţia de secreţie biliară. Din seminţele lui poţi face o infuzie. Pune o linguriţă de seminţe de fenicul într-un vas cu 250 ml de apă clocotită şi acoperă-l 15 minute.

4. Mentă

Cu o jumătate de oră sau o oră înainte de masă,prepară o infuzie de mentă şi bea-o treptat. Este o variantă de a te proteja de problemele digestive,pentru că menta este un bun antispastic,care calmează sistemul digestiv. De asemenea,are efect carminativ,de eliminare a gazelor abdominale. Un ceai de mentă e bun şi după masă,eliminând balonarea.

5. Banane

Preparatele de Sărbători pot să-ţi crească nivelul de sodiu în organism,ceea ce-l face să reţină apă şi să se confrunte cu balonare. În această situaţie,bananele ajută la eliminarea apei în exces şi la reechilibrarea nivelului de sodium,mulţumită potasiului pe care-l conţine.

6. Pătrunjel

Retenţia de apă este o cauză a apariţiei unei senzaţii de balonare. Evit-o cu ajutorul pătrunjelului presărat peste fripturi,în salate sau la antreuri. Este un diuretic naturalşi un adjuvant pentru o imunitate mai bună,pentru că are vitamina C din plin,mai precis 200 mg în 100 g de plantă.

7. Iaurt

În această perioadă,organismul tău e posibil să piardă echilibrul florei intestinale,ceea ce poate declanşa acumulare de gaze,balonare. Un iaurt mic simplu,degresat,luat ca gustare te va face să te simţi mai bine sau chiar va intervene la timp pentru a nu avea problem digestive.

8. Apă

Luată cu treburi,rişti să uiţi să mai bei apă. În lipsa celor 1,5 sau 2 litri de apă pe zi,sodiul în exces din cauza alimentelor sărate va duce la retenţia de apă şi la balonare. Ţine o cană mare cu apă pe aproape şi soarbe din ea din când în când.

9. Spanac la micul dejun

Poate crezi că e mai bine să laşi organismul să se odihnească după mesele copioase de Crăciun şi să renunţi la micul dejun. De fapt,tocmai această masă va pune digestia în mişcare,prin contractarea musculaturii de-a lungul sistemului digestiv. Alege o omletă cu puţin ulei,la care prepare o garnitură de spanac,uşor digerabil,şi o salată de legume.

10. Cartofi dulci în locul celor albi

Datorită conţinutului mare de potasiu,575 mg în 100 g,cartofii dulci susţin organismul în combatarea efectelor excesului de sodiu printre care se numără şi balonarea. Sunt ideali şi pentru copii sau persoane cu diabet. Include-i la garniturile preparate la cuptor,alăturându-le ghimbir,în piureuri sau fierbe-i şi pune-i în salate.

Mai multe