3 complicaţii ale hipertensiunii
Aproape jumătate din românii de peste 18 ani suferă de hipertensiune arterială, potrivit ultimelor statistici. Ca şi în cazul altor probleme de sănătate, riscul apariţiei complicaţiilor se reduce dacă persoana reuşeşte să ţină boala sub control.
Considerată principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare,hipertensiunea arterială rămâne cauza celui mai ridicat număr de decese atât la nivel naţional,cât şi în lume,atenţionează specialiştii. Neţinută sub control,boala poate duce în timp la apariţia mai multor complicaţii,unele dintre ele severe.
„Depistarea complicaţiilor hipertensiunii arteriale şi monitorizarea evoluţiei acestora se face prin controale de specialitate periodice la medicul de familie,la cardiolog,la diabetolog,la oftalmolog,la medicină internă şi la neurolog“,explică medicul Călin Ciubotaru.
Se poate ajunge la insuficienţă cardiacă
Printre cele mai întâlnite complicaţii care pot apărea dacă hipertensiunea arterială nu este ţinută sub control sunt cele cardiace (miocardice).
În timp,pereţii inimii se pot îngroaşa,cavitatea se dilată,funcţiile inimii se deteriorează şi pot apărea insuficienţa cardiacă,dar şi angina pectorală (durere pectorală favorizată de efortul fizic sau de emoţiile puternice). Astfel,dimensiunea cordului ajunge să fie mai mare,fapt ce se observă în urma examenului fizic,dar şi a ecografiei cardiace. În astfel de cazuri,semnele care indică prezenţa infarctului miocardic,dar şi a ischemiei miocardice (lipsa de sânge şi de oxigen din muşchiul inimii) pot să apară mai târziu,de multe ori putând duce la deces.