5 mituri despre soare şi cancerul de piele
Ne place să stăm ore întregi la soare şi ignorăm potenţialul pericol al radiaţiilor sale. Câteva mituri despre expunerea excesivă şi cancerul de piele sunt dezbătute în cele ce urmează.
Pielea închisă la culoare te protejează de cancer:fals
Oricine poate face cancer de piele,chiar şi persoanele cu tenul închis. Dar,cu cât ai pieleamai deschisă la culoare,cu atât riscurile sunt mai mari. Asta nu înseamnă că persoanele cu tenul închis nu trebuie să folosească creme cu factor de protecţie,atunci când se expun razelor solare.
Un prim strat de bronz te protejează de arsuri:fals
Pielea bronzată înseamnă piele deja afectată de soare. Radiaţiile ultraviolete afectează ADN-ul pielii,care stimulează în schimb producţia de melanină,pigmentul care conferă acea nunaţă de bronz. Stratul acesta nu este însă suficient pentru a te proteja de arsurile solare,dacă te expui excesiv.
Un factor de protecţie mai mare te apără mai bine de cancer:fals
Factorul de protecţie solară SPF măsoară gradul în care eşti protejată de raţiaţiile UVB,cele care cauzează arsurile,dar nu şi gradul de protecţie împotriva UVA,care duc şi la arsuri şi la îmbătrânire. Ca să fii protejată împotriva amândurora,cumpără produse cu spectru larg.
Cremele cu factor de protecţie au chimicale periculoase:fals
Există substanţe chimice în produsele de protecţie,dar acestea sunt absorbite de piele în cantitate mică. Nu s-au înregistrat probleme medicale în cauza acestora.
Soarele nu-ţi face rău dacă stai în maşină:fals
E adevărat că radiaţiileUVB nu trec prin sticlă,însă radiaţiile UVA trec. În timp,acţiunea acestora duce la fotoîmbătrânire.