5 mituri false despre menstruaţie
Uneori este dureros, alteori ţi se pare că fluxul este prea mare sau că ţine prea mult şi nu trebuie să uităm nici cât de jenate ne-am simţit prima dată când am avut menstruaţie.
Poate de aceea multe femei se feresc încă să vorbească despre asta şi tind să creadă în miturile auzite din cine ştie ce surse.
1. Organismul se curăţă în această perioadă
Acest lucru sună minunat,în teorie,dar este fals. Menstruaţia marchează sfârşitul unei rutine de o lună în care organismul se pregăteşte pentru a găzdui un embrion potenţial. În absenţa oricărei fertilizări,nivelurile de hormoni scad brusc,iar ţesuturile se elimină prin menstruaţie. Gândeşte-te la proces ca la o modalitate prin care organismul scăpa de straturile suplimentare care nu mai servesc unui scop.
2. E normal să schimbi multe tampoane
Chiar dacă mama ta sau alte rude spun că este normal,că şi ele au flux abundent la menstruaţie,doar tu ştii câte tampoane eşti nevoită să schimbi zilnic. Dacă numărul lor este mai mare de 8-9,este cazul să discuţi cu un ginecolog.
3. Nu este ok să faci sex în perioada menstruaţiei
Citeşte şi:Ce boală previi dacă mănânci ceapă roşieDeşi poate fi un pic murdar sau ciudat,sexul în timpul menstruaţiei nu este nesigur sau nesănătos. Este o deciziecomplet personală. De fapt,sângele poate servi ca un lubrifiant natural. Totuşi,nu uita de murdărie.
Citeşte şi:Ce boală previi dacă mănânci ceapă roşie
4. Poţi face orice
Este drept că poţi face multe în această perioadă,ba chiar este indicat să practici în medie 75-150 de minute de sport pe săptămână,însă nu este ok să faci efort intens,dacă nu vrei să te trezeşti cu dureri abdominalemari. În rest,din punct de vedere medical,nu se întâmplă nimic rău,mai rău decât în oricare altă perioadă a lunii.
5. Eşti mai predispusă atacurilor rechinilor
Mai întâi ar trebui să te afli într-o zonă cu Ocean,populată de rechini şi apoi să fii la menstruaţie şi… Bun,ne-am imaginat scena. Adevărul este că,deşi rechinii sunt atraşi de sânge,acest scenariu este rar întâlnit. De fapt,raportul între bărbaţii şi femeile atacate de rechini este de 9 la 1. Până în prezent,nu există studii care să demonstreze că femeile aflate la menstruaţiei au o incidenţă mai mare a atacurilor de rechini.