5 situaţii care cauzează sângerarea gingiilor

29 mai 2017   Modă

Îţi sângerează gingiile la cea mai mică atingere sau spălatul pe dinţi a devenit un calvar? Afecţiunile orale pot cauza aceste simptome, însă sunt multe alte situaţii care provoacă sensibilitatea gingiilor.

„Există motive diferite din cauza cărora gingiile pot deveni sensibile şi vor sângera în timpul periajului,însă unele sunt temporare şi se pot trata mai uşor,dar sunt şi situaţii în care tratamentele sunt mai complexe şi de lungă durată. În orice caz,este indicat ca atunci când apar astfel de simptome,să se consulte un medic specialist”,explică dr. Remus Stratulat,medic estetică dentară la cabinetul Dental One.

Gingivita

Gingivita este prima etapă a bolii gingivale. Placa de pe dinţi şi de la nivelul gingiilor care nu este îndepărtată prin detartraj profesional poate infecta suprafaţa acestora şi poate duce la simptomele gingivitei.„Atunci când apare gingivita,gingiile pot deveni umflate,fragile şi,uneori,pot sângera în timpul periajului sau al folosirii aţei dentare. Acest stadiu incipient al bolii poate fi ameliorat doar printr-o igienă dentară corespunzătoare,folosirea unei periuţe de dinţi moale şi paste de dinţi speciale”,spune specialistul.

Citeşte şi:Tratează problemele danturii cu faţetele dentare!

Medicamentele

Studiile arată că medicamentele pentru subţierea sângelui pot cauza sângerarea gingiilor. Aceste medicamente scad capacitatea de coagulare a sângelui,ceea ce poate duce la sângerări mai uşoare. Astfel,gingiile devin din ce în ce mai sensibile şi,la cea mai mică atingere,vor sângera.

O nouă rutină de folosire a aţei dentare

Schimbarea rutinei dentare poate duce,de asemenea,la sângerarea gingiilor. De exemplu,dacă sunteţi în vacanţă şi uitaţi de cele mai multe ori să vă îngrijiţi dinţii,veţi observa sângerări gingivale şi modificări din cauza acestei modificări. Acest lucru ar trebui să se remedieze într-o săptămână,dacă reveniţi la rutina din trecut.

„Este bine să evitaţi astfel de situaţii pentru că vă puteţi sensibiliza gingiile,iar odată cu acest lucru veţi favoriza apariţia unor afecţiuni care vă pot afecta sănătatea orală. Asiguraţi-vă că vă periaţi dinţii de cel puţin două ori pe zi şi folosiţi aţa dentară”,

Schimbarea periuţei de dinţi

Trecerea de la o periuţă de dinţi cu peri moi la una dură poate provoca sângerarea gingiilor. Nu faceţi o schimbare bruscă,ci încercaţi să folosiţi o periuţă cu perii moi sau medii şi discutaţi cu medicul dentist cu privire la tipul de periuţă de dinţi potrivită,în funcţie de sănătatea orală. Şi,tot medicul vă poate oferi detalii despre utilizarea periuţele electrice.

 Gingivita de sarcină  

Unele femei însărcinate se confruntă cu gingii umflate şi sângerări în timpul periajului. Această problemă este cunoscută sub numele de gingivită de sarcină. Modificările hormonale din timpul sarcinii schimbă răspunsul organismului la bacteriile care cauzează boala gingiilor.

Tratament şi prevenire

Sângerarea gingiilor poate fi un semn al gingivitei,care se poate agrava şi care va fi mult mai greu de tratat. Cea mai bună modalitate de a afla ce cauzează sângerarea gingiile este să mergeţi imediat la medicul dentist pentru a preveni şi trata corespunzător problemele dentare şi gingivale.

„Pentru a preveni apariţia bolilor gingivale,este important să efectuaţi un control stomatologic cel puţin o dată pe an,iar specialistul va realiza tratamente de prevenire cum este detartrajul,periajul profesional şi alte proceduri care înlătură placa bacteriană şi care protejează dantura de posibile afecţiuni. Astfel,riscul de a dezvolta probleme la nivelul cavităţii orale este mult mai mic. La cabinetul Dental One veţi primi cele mai bune tratamente de prevenţie şi tratament pentru o sănătate orală de excepţie”,

Informaţiile au fost oferite de Dr. Remus Stratulat,medic estetică dentară şi cofondator al Clinicii Dental One,Bucureşti.

Mai multe