6 mituri despre menstruaţie

7 aprilie 2016   Modă

Crezi că menstruaţia nu mai e un subiect care să aibă secrete pentru tine? E posibil ca unele aspecte legate de ea pe care le credeai să fie de fapt false.

Trebuie să te odihneşti în această perioadă

Sigur,corpul îţi cere să dormi mai mult înainte de menstruaţie,chiar şi pe durata ei,însă ai nevoie de mişcare la fel de mult. Te vei simţi cu mult mai bine dacă te ridici dintre pernele în care te-ai cufundat şi ieşi la o plimbare. Vei vedea cum te lasă crampele abdominale şi ai o dispoziţie mai bună.

Nu poţi rămâne însărcinată

În ciuda părerii conform căreia n-ai nicio şansă să rămâi gravidă dacă eşti la menstruaţie,este posibil acest lucru. Odată ajunşi în interiorul corpului,spermatozoizii pot rezista până la 5 zile,iar ovulaţia se poate petrece imediat după încheierea sângerării. E mai bine fie să alegi abstinenţa,fie să foloseşti o metodă contraceptivă,dacă nu-ţi doreşti să rămâi însărcinată.

Ciclul menstrual are 28 de zile

Există o medie a zilelor care separă sângerările una de alta şi aceasta poate fi de 28 de zile. Totuşi,numărul de zile este diferit la fiecare femeie. În adolescenţă,ciclurile menstruale nu sunt regulate,la fel după o naştere. La femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani,un ciclu menstrual normal poate dura între 21 şi 35 de zile. Mai mult,nu te amăgi cu tot soiul de metode înşelătoare prin care să prelungeşti sau să scurtezi zilele menstruaţiei. Rişti să ai probleme de sănătate.

Sindromul premenstrual e o invenţie

Ar fi minunat dacă n-ar exista decât în capul femeilor simptomele sindromului premenstrual. Din păcate,ele există şi apar cu o săptămână sau două înaintea etapei sângerării. Pe lângă nervozitate,  pot fi alte semne supărătoare:balonare,treceri rapide de la o stare la alta,dureri de cap,pofte culinare,depresie,anxietate.

Nu poţi merge la piscină

Când eşti la menstruaţie nu e nicio problemă să înoţi în piscină sau în mare,să mergi într-un parc de distracţii cu apă. Din fericire,pentru aceste situaţii există tampoanele interne,care se folosesc foarte uşor. Dacă nu te simţi confortabil cu ele,gândeşte-te că le aplici doar pentru câteva ore şi-ţi permit să te distrezi în voie.

Prietenele ajung la sincronizarea ciclului menstrual

Este un mit controversat,care are la bază o cercetare din anii '70 care sugerează că feromonii pot să ducă la petrecerea mentruaţiei în acelaşi timp la femeile care petrec mult timp împreună. Studiile care i-au urmat n-au susţinut acelaşi lucru,cu toate că încă se mai caută explicaţii de către oamenii de ştiinţă. Până la obţinerea mai multor dovezi,rămâne un mit.

Mai multe