7 lucruri pe care trebuie să le ştii despre mamografie

25 noiembrie 2016   Modă

Cancerul de sân este al doilea cel mai frecvent tip de cancer din lume în rândul femeilor. Principala cale de a-l detecta este prin intermediul mamografiei şi a unor examinări efectuate de către un specialist. Femeile fac prima dată o astfel de analiză când se apropie de vârsta de 40 de ani.

În cazul în care cancerul mamar este descoperit într-un stadiu incipient,atunci există o mare posibilitate ca această boală să fie tratată. Cu toate acestea,acest lucru depinde şi de istoria de familie medicală.Mamografiile nu sunt recomandate pentru femeile sub 45 de ani. Acest lucru se datorează faptului că ţesutul mamar este dens,ceea ce face dificilă interpretarea rezultatelor analizeişi,în consecinţă,detectarea problemei. În plus,femeile mai tinere sunt mai puţin susceptibile de a dezvolta cancer de sân.Cu toate acestea,multe femei decid că este timpul să facă prima lor mamografie atunci când au vârsta cuprinsă între 35-40 de ani. Dacă încă nu ai făcut o astfel de analiză dar ai de gând s-o faci,iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştii despre această procedură.

1. Vei simţi o presiune

În timpul mamografiei,este necesar ca medicul să comprime sânii. Astfel,mamografia va fi de înaltă calitate şi pacientul va fi expus la radiaţii mai puţin. Dar acea comprimare poate provoca durere pentru unele femei,în timp ce altele pot experimenta doar un uşor disconfort. Senzaţia nu va dura mai mult de câteva minute.

2. Nu te programa pentru mamografie imediat după menstruaţie

În mod normal,mamografia trebuie făcută în a doua sau a treia săptămână a ciclului menstrual. Acest lucru se datorează faptului că există mai puţin ţesut mamar glandular,ceea ce permite ca  rezultatul analizei să fie mai clar şi mai detaliat. Mai mult decât atât,sânii sunt mai sensibili în timpul menstruaţiei şi în prima săptămână de după,din cauza modificărilor care au avut loc la nivel hormonal. Acest lucru ar poate provoca dureri în timpul examinării.

3. Anunţă doctorul dacă ai puse implanturi mamare

Protezele de silicon pot interfera cu vizualizarea sânilor pe razele X. Acesta este motivul pentru care este extrem de important să-i spui radiologului,care va face examenul,dacă ai implanturi mamare. Atunci doctorul va ajunsta cantitatea de radiaţii,astfel încât glandelemamare să fie mai vizibile. Plus că,poziţia va fi diferită. Trebuie să se stea în raport cu aparatul,în funcţie de mărimea implanturilor.

4. Trebuie să ai la tine două schimburi de îmbrăcăminte

În mod normal,trebuie să dai jos hainele care acoperă partea superioară a corpului şi de-a purta un halat de spital pe care medicul radiolog ţi-l va oferi. Prin urmare,este mai bine să se evite purtarea de îmbrăcăminte,cum este rochia. În mod ideal,ar trebui să se poarte un tricou în ziua examenului,deoarece va fi uşor să-l dai şi să-l pui din nou pe tine. Poartă ceva practic şi,astfel,vei economisi timp.

 5. Evită utilizarea anumitor produse cosmetice pe subsuori  

Nu trebuie să te dai cu niciun produs cosmetic pe sânii sau subsuori în ziua examenului. Acele produse ar putea genera imagini pe razele X,care i-ar putea crea confuzii medicului în interpretarea rezultatului. Totodată,acest lucru ar putea duce la un diagnostic fals. Cel mai important,ar trebui să acorde o atenţie deosebită produselor care lasă reziduuri pe piele. Exemple de produse sunt:loţiunile,deodorantele şi pudra. Poţi aplica deodorant după ce mamografie a fost finalizată.

  6. Stai într-o poziţie confortabilă    

La începutul examenului,permite-i radiologului să-ţi spună cum să te aşezi. Dacă îţi este incomod,spune-i. Este extrem de importantă poziţionarea sânilor în aparat,pentru ca aceştia să fie examinaţi pe deplin. De fapt,specialiştii spun că orice schimbare în poziţia sânilor în timpul examenului ar putea interfera cu rezultatele. Acesta este motivul pentru care ar trebui să comunice cu radiologul,deoarece acest lucru îţi permite să găseşti cea mai bună poziţie pentru prima mamografie. Mai mult decât atât,ar trebui ca radiologul să fie la curent cu privire la orice limitări fizice pe care le ai,cum sunt rigiditatea musculară,dificultate în ridicarea braţelor,printre altele.

7. Numai medicul specialist poate explica rezultatele mamografiei

Este esenţial să ştii dacă radiologul care va efectua examenul este profesionist. Cu toate acestea,poate el nu are cunoştinţele necesare pentru a interpreta şi rezultatele. Acestea fiind spuse,radiolog vă poate spune despre factorii principali care au fost descoperiţi în timpul mamografiei utilizând termeni specifici pentru fiecare tip de leziune.

Cu toate acestea,numai medicul dumneavoastră vă poate explica rezultatele mai în detaliu. Este important să nu laşi niciun termen necunoscut pe care îl vezi să te sperie sau să te îngrijoreze. Dă-i timp medicul pentru a analiza rezultatele şi apoi să-ţi ofere explicaţiile.

Fii calmă în timpul primei mamografii

Este normal să existe emoţie înainte de prima mamografie,deoarece nu ştii la ce să te aştepţi. Cu toate acestea,în cazul în care vrei să faci această analiză,atunci este vital să te pregăteşti pentru acest tip de examen atunci când te apropii de vârsta de 40 de ani,sau mai devreme,dacă crezi că există vreun risc sau ai anumite îndoieli în ce priveşte sănătatea sânilor.

Sursă+credit foto:www.steptohealth.com

Mai multe