7 mituri despre sănătate: Care sunt adevărate?
Medicina este un domeniu în care toată lumea crede că are ceva de spus. Aşa se face că nici bine nu ieşi din casă, că şi încep să te tragă de mânecă “binevoitorii”: ba că ai ieşit cu părul ud, ba că nu e bine să înoţi după ce ai mâncat, ba că aerul condiţionat dăunează grav sănătăţii. Tu ştii care din aceste mituri sunt adevărate?
Află în acest articol care dintre următoarele credinţe populare sunt false şi în care din ele ar trebui să crezi.
Ghimbirul reglează tranzitul intestinal
Unul dintre leacurile populare spune că ghimbirul face minuni atunci când eşti deranjată la stomac. Iar ştiinţa susţine această credinţă. Dovezile arată că planta ajută la reducerea senzaţiei de greaţă şi la reglarea tranzitului intestinal.
Înotul după masă duce la crampe şi la înec
Ştiinţă spune că acest mit nu este complet adevărat,dar nici nu este complet eronat. După ce mănânci,corpul tău are nevoie de o vascularizare sporită la nivelul tractulului şi se crede că asta ar îndepărta fluxul sangvin departe de muşchi. Acest lucru poate duce la o acumulare de acid lactic în muşchi,deci înotul imediat după masă ar putea provoca crampe bruşte (deşi nu fatale).
Mierea grăbeşte vindecarea
Potrivit numeroaselor studii în domeniu,acest mit este cât se poate de real. Arsurile uşoare până la moderate (dar nu alte tipuri de răni) se vindecă mai repede dacă pui miere pe ele. Acest lucru se datorează faptului că se creează un mediu umed,antibacterian,care promovează creşterea ţesutului.
Untul calmează arsurile
Se pare că nu există niciun sâmbure de adevăr în acest leac tradiţional. Nu există dovezi ale vreo unui beneficiu oferit de unt,în acest sens.
Dormitul cu aerul condiţionat pornit te poate îmbolnăvi
Este posibil să fie ceva adevăr în acest mit. Aparatele de aer condiţionatusucă stratul protector de mucus din căile nazale,ceea ce probabil va permite ca viruşii să pătrundă mai uşor în organism. Virusurile se reproduc mai rapid în interiorul unui nas mai rece.
Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă
Ştiinţa spune că bătrânii au supraestimat potenţa acestui fruct. Cu toate acestea,coaja este o sursă bună de quercetina,un antioxidant important,după cum sugerează studiile,care ajută la scăderea tensiunii arteriale,luptă împotriva astmului şi a alergiilor şi previne atacurile de cord.
Ciocolata favorizează apariţia coşurilor
Se pare că doar ciocolata nu are destulă putere pentru a face un asemenea rău. Batoanele de ciocolată ar putea declanşa o acnee,dar,în acest caz,vinovaţi sunt,probabil,zahărul,laptele şi umpluturile,nu cacaoa.