7 semne că ai probleme cu tiroida

22 februarie 2015   Modă

Nimeni nu te poate cunoaşte mai bine decât tu însăţi. Ştii ce greutate ai avut ani în şir, ştii că nu erai o persoană care să se plângă de frig simţind că-i îngheaţă deodată mâinile sau să transpire brusc la cel mai mic efort. De aceea, ar fi bine să fii atentă la toate schimbările din organism, fiindcă ele sunt semnele de care trebuie să ţii seama pentru a lua din pripă o posibilă boală.

Fiind deosebit de diverse,despre dereglările hormonale s-au scris cărţi şi tratate de specialitate. Aşadar nu-ţi putem expune subiectul în întregime,dorim însă să-ţi facem cunoscute acele semne care,odată apărute,ar trebui să te convingă să mergi la endocrinolog.

1.      Oboseală asociată cu tulburări de somn

Oboseala cronică (fără să fie consecinţa unei perioade de efort deosebit sau a unei infecţii) este un semn de hipotiroidie în 99% din cazuri. Dacă simţi că ţi-e greu să-ţi porneşti motoarele dimineaţa şi că ai prefera să rămâi pe canapea toată ziua după ce noaptea ai dormit cu hopuri,poate fi vorba despre o lipsă a hormonilor tiroidieni care determină o încetinire resimţită de întregul organism.

2.      Păr uscat şi unghii care se rup uşor

Afecţiunile tiroidei influenţează aspectul fizic:cel al pielii şi al părului,dar şi consistenţa unghiilor. Fie că este hipotiroidie sau hipertiroidie,ambele disfuncţionalităţi ale acestei glande fac ca părul să devină casant şi să cadă,pielea să se usuce şi unghiile să se exfolieze şi să se rupă. Pot să apară riduri premature,iar tenul se sensibilizează la eczeme şi erupţii acneice. Uneori poate apărea şi o umflătură la baza gâtului,ceea ce popular numim guşă.

3.      Transpiri abundent aparent fără motiv

Modificările temperaturii corpului sunt şi ele indicii frecvente ale unei posibile afecţiuni tiroidiene. În cazul hipertiroidiei,la cel mai mic efort fizic,apare o tendinţă de încălzire,urmată de transpiraţie şi mâini umede. În cazul hipotiroidiei,avem extremităţile reci şi resimţim acut frigul.

4.      Inima o ia la galop sau dimpotrivă

Jocul schimbărilor de ritm cardiac este şi el semn al unei dereglări tiroidiene. În hipertiroidie,pulsul mărit (tahicardia) este adesea însoţit de o creştere a presiunii arteriale. În hipotiroidie,majoritatea cazurilor înregistrează,în stare de repaus,un ritm cardiac sub normal,adică o bradicardie. În ambele situaţii,dacă nu mergem la medic,aceste tulburări cauzate de proasta funcţionare a tiroidei pot determina apariţia unei aritmii permanente.

5.      Te îngraşi sau slăbeşti foarte rapid

Pentru prima situaţie,de vină poate fi tiroida (hipotiroidie) – iei câteva kilograme în câteva săptămâni fără să fi schimbat ceva în modul tău de viaţă,iar pentru cea de a doua poate fi tot tiroida (hipertiroidie) – pierzi câteva kilograme,uneori chiar şi într-o săptămână. Vizita la endocrinolog nu mai trebuie amânată!

6.      Ai început să uiţi

Dificultăţile de concentrare şi pierderile de memorie sau senzaţia că gândeşti mai lent şi ai mintea în ceaţă pot fi consecinţa unui dezechilibru la nivelul hormonilor tiroidieni.

7.      Frecvente probleme de tranzit intestinal

Hipertiroidia accelerează tranzitul provocând uneori diaree fără un motiv alimentar evident,iar hipotiroidia dă naştere la constipaţii ocazionale şi ele tot fără să fi mâncat ceva care să-ţi dăuneze. Neplăcerile nu se opresc însă aici,fiindcă adesea apar balonări însoţite de gaze,chiar şi formaţiuni hemoroidale.

Ce este tiroida?

Glanda tiroidă (aşezată în faţa traheii) este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman. Funcţia sa este deosebit de importantă şi se realizează prin intermediul celor doi hormoni – tiroxina şi tironina– pe care aceasta îi produce şi care,printre altele,stimulează metabolismul generalşi dezvoltarea scheletului lacopii,influenţează procesul de termoreglare a organismului şi compoziţia sângelui.

Mai multe