9 din 10 pacienţi români nu ştiu că au insuficienţă cardiacă
Când muşchiul inimii nu mai pompează cantitatea de sânge necesară organismului înseamnă că suferim de insuficienţă cardiacă. Afecţiunea nu înseamnă că inima nu mai pompează sânge, ci că nu mai lucrează aşa cum ar trebui.
Cu timpul,inima oboseşte şi devine din ce în ce mai puţin eficientă. În acel moment se instalează oboseala şi starea de slăbiciune. Sângele stagnează în vasele care ajung la inimă,cauzând acumularea de lichid la nivelul plămânilor şi scurtarea respiraţiei.
Un milion de români suferă de această boală
În România sunt aproximativ un milion de pacienţi care suferă de insuficienţă cardiacă,respectiv 4,7% din populaţia de peste 35 de ani. Dintre aceştia,nouă din 10 nu ştiu că au această afecţiune,conform celui mai recent barometru realizat de Societatea Română de Cardiologie.,,În urmă cu două decenii,insuficienţa cardiacă era considerată stadiul final al evoluţiei bolilor cardiovasculare şi cun un deznodământ fatal. În anii 2000 însă,descoperirile din domeniul medicinei au transformat insuficienţa cardiacă într-o boală tratabilă. Însă este obligatoriu ca pacientul să se prezinte în timp util la medic şi afecţiunea să fie diagnosticată într-un stadiu cât mai incipient”,a declarat prof. dr. Dragoş Vinereanu,şeful secţiei de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.