A făcut vărsat de vânt? Iată cum îl îngrijeşti!
Varicela sau, popular, vărsatul de vânt este o boală foarte de contagioasă a copilăriei, dar care conferă imunitate şi rare sunt cazurile în care poate reapărea. Această afecţiune impune măsuri speciale de îngrijire la domiciliu, de care este bine ca părinţii să ţină cont.
Varicela este determinată de virusul varicelo-zosterian şi apare mai ales la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 7 ani. La 2 săptămâni de la infectare,pe toată pielea apar eurpţii,sub formă de bubiţe roşii mărunte,care,în câteva zile,vor fi acoperite de coji. Alte simptome pe care le poate avea puiul tău sunt durerile de cap,febra,răguşeala,tusea productivă şi secreţiile nazale abundente.
E nevoie de izolare la domiciliu
Un copil cu varicelă trebuie să stea în casă 14 zile din momentul erupţiei,pentru a scădea riscul transmiterii bolii către alte persoane susceptibile,mai ales copii,dar şi pentru a fi protejat de eventualele complicaţii de natură infecţioasă. Atunci când bubiţele s-au uscat şi au făcut crustă,copilul nu mai prezintă pericol de răspândire a bolii.
Atenţie la igienă!
Varicela produce mâncărimi,iar copilul,fără să conştientizeze,va insista să se scarpine. Taie-i unghiile,iar pe timp de noapte,poţi să-i dai să poarte mănuşi. Bubiţele rupte pot lăsa cicatrici. Camera copilului bolnav de vărsat de vânt trebuie să fie în permanenţă aerisită şi igienizată,iar lenjeria de pat şi de corp trebuie schimbate frecvent.
Baia generală este recomandată doar după uscarea crustelor. Pentru a reduce mâncărimea,pune în apă un vârf de cuţit de permanganat de potasiu,câteva linguri de făină de ovăz sau infuzie de muşeţel. După baie,şterge pielea copilului cu un prosop moale,prin tamponare.După fiecare masă,copilul trebuie să-şi clătească gura,pentru a evita infectarea bubiţelor existente în cavitatea bucală.