Abcesul gingival: ce este şi cum se tratează?

13 ianuarie 2022   Modă

În cavitatea bucală se găsesc mii de bacterii, care sunt benefice pentru descompunerea resturilor alimentare.

Totusi, există posibilitatea ca acestea să se depună pe dinţi şi în lipsa unei igiene orale adecvate, pot să cauzeze formarea plăcii dentare şi a tartrului, iar acest fapt poate duce la apariţia abcesului gingival.

Ce este abcesul gingival?

Afecţiunea numită abces gingival este o infecţie care se manifestă printr-o inflamaţie pe suprafaţa gingiei. Această infecţie dureroasă poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă şi poate fi cauzată de formarea plăcii bacteriene, a particulelor alimentare sau a cariilor dentare, care duc la apariţia infecţiilor în interiorul gingiei.

De câte tipuri este abcesul gingival?

În funcţie de locul în care este situat, abcesul dentar poate fi de trei tipuri:

  • abces gingival - apare pe linia gingiilor;
  • abces periapical  - situat la nivelul rădăcinii dintelui;
  • abces parodontal  - localizat în ţesuturile care susţin dinţii.

Care sunt simptomele abcesului gingival?

În majoritatea cazurilor, abcesele gingivale sunt dureroase, deşi sunt şi cazuri, mai rare, în care abcesul poate să nu prezinte durerea ca simptom. Abcesul gingival se poate distinge prin câteva simptome specifice:

  • Durere - se va resimţi o durere puternică la doar câteva ore de la apariţia abcesului, care se va intensifica, mai ales atunci când încercaţi să mâncaţi sau dacă încercaţi să palpaţi zona afectată.
  • Respiraţie urât mirositoare - puteţi să experimentaţi o respiraţie urât mirositoare şi un gust neplăcut în cavitatea bucală.
  • Gingii inflamate - puteţi observa roşeaţă la nivelul gingiilor sau al feţei.
  • Sângerări - abcesul poate cauza sensibilitate crescută în zona în care s-a instalat, iar acest lucru poate duce la apariţia sângerărilor sau a urmelor de puroi.
  • Febră - apare în cazul în care abcesul gingival a fost lăsat netratat pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cum se tratează abcesul gingival?

Este important să cunoaştem simptomele specifice abcesului gingival, însă pentru a determina exact dacă vă confruntaţi cu această afecţiune, este indicat să vă deplasaţi la cabinetul medicului stomatolog, care va stabili gravitatea problemei şi va recomanda tratamentul potrivit pentru înlăturarea infecţiei. Tratamentului abcesului gingival presupune calmarea durerilor, eliminarea infecţiei, salvarea dintelui şi prevenirea complicaţiilor.

Tratament prin drenaj

Tratarea infecţiei se poate realiza şi prin drenaj, procedură ce necesită o intervenţie chirurgicală, care are rolul de a elimina din cavitatea bucală ţesuturile afectate. Drenajul se poate efectua la nivelul gingiei (prin incizie) sau la nivelul dintelui (prin frezare), în funcţie de locul în care este situat abcesul şi de tipul lui.

Obturaţie de canal

În cazul unui abces gingival cauzat de o carie dentară, se va efectua o obturaţie de canal, procedură ce are scopul de a elimina caria şi de a salva dinţii afectaţi de infecţie. În cadrul acestui tip de tratament, nu va mai fi necesară extracţia dentară, ci doar îndepărtarea pulpei dintelui.

După finalizarea tratamentului, medicul dentist poate prescrie antibiotice şi analgezice pentru prevenirea răspândirii infecţiei şi pentru calmarea durerilor. Se mai pot recomanda, ca şi în cazul unor afte bucale tratament rapid, băi bucale cu soluţii alcaline sau medicamente antimicrobiene.

Mai multe