Acneea, cauze şi tratament
Când ţi-e lumea mai dragă, te trezeşti cu o bubiţă purulentă. Acneea nu ţine cont de vârstă, fiind caracteristică tenului sensibil. Pe lângă aspectul inestetic, coşurile şi punctele negre duc la apariţia cicatricilor şi a petelor pe faţă.
Cu acneea se confruntă aproximativ 85% din populaţia globului. Porii se astupă, din cauza secreţiei excesive de sebum (substanţă grasă secretată de glandele din piele). Tegumentul capătă un aspect neplăcut: pete roşii, puncte negre şi coşuri purulente (pustule). Se pot forma şi chisturi, leziuni mai profunde, care lasă cicatrici dacă nu sunt tratate adecvat. Acneea este mult mai marcată în perioada pubertăţii, din cauza modificărilor hormonale. De cele mai multe ori, se vindecă odată cu maturizarea organismului. Există însă cazuri în care acneea apare în copilărie sau persistă în perioada adultă.
Fluctuaţiile hormonale, factori favorizanţi
Acneea este rezultatul unor factori multipli precum celulele moarte de piele, sebumul în exces şi înmulţirea bacteriilor. Adesea, este declanşată de activitatea hormonală, care poate mări producţia de sebum. La anumite femei, sarcina duce la vindecarea acneei, în timp ce la altele constituie o cauză a declanşării afecţiunii. Ciclul menstrual sau menopauza favorizează apariţia problemelor de piele. Anumite medicamente care afectează producţia de hormoni (contraceptivele orale), precum şi stresul pot stimula secreţia sebumului.
Stoarcerea coşurilor lasă cicatrici
Atunci când observi coşuri pe faţă, nu le stoarce şi nici nu le traumatiza. Stoarcerea lor este o tehnică agresivă, care rupe efectiv pielea şi favorizează astfel pătrunderea bacteriilor de pe mâini în zona sensibilă. Tentaţia de a le zgândări te poate lăsa cu nişte semne destul de urâte, care cu greu mai pot fi şterse. Pentru a face coşurile să dispară, foloseşte creme, soluţii pe bază de acid salicilic, de peroxid de benzoil sau de retinol, precum şi alte produse recomandate de medic sau de farmacist.
Demachiază-te cu un produs gras
Dacă te confrunţi cu forme uşoare de acnee, foloseşte tratamente pe bază de creme, loţiuni şi geluri. De asemenea, încearcă să te speli pe faţă de două ori pe zi, fără săpun, şi să te demachiezi în fiecare seară, înainte de culcare, cu un lapte demachiant. Acesta va elimina impurităţile, dar nu va înlătura uleiurile naturale ale pielii. Dimineaţa, te demachiezi din nou şi utilizezi o cremă de zi, înainte de a aplica produsele de machiaj.
Consultă un dermatolog
Dacă forma de acnee inflamatorie cu care te confrunţi este una severă, ai nevoie de un tratament special conceput pentru tine de medicul dermatolog. Cel mai probabil va fi un tratament medicamentos oral, combinat cu unul local. În cazul acneei chistice, tratamentul se poate întinde pe o perioadă lungă, de până la şase luni, în funcţie de gravitatea formei.
: