Adevărat şi fals despre alimentele anticancer
Circulă informaţii, fără o bază ştiinţitifică adevărată, legate de alimente cu virtuţi vindecătoare, pe care suferinzii, plini de speranţă, vor fi tentaţi întotdeauna să le încerce. Află ce e adevărat şi ce nu despre alimentele anticancer.
Ceaiul verde blochează dezvoltarea tumorilor:fals
Ceaiul verde conţine o substanţă numită catechină,care are proprietatea de a bloca înmulţirea celulelor canceroase. Însă nu s-a găsit nicio probă legată de acţiunea catechinelor în organismul uman.
Soia combate cancerul la sân:fals
Soia conţine aşa-numiţii fitoestrogeni,care au proprietatea de a se fixa pe celulele organismului la fel ca hormonii feminini (estrogeni). Din această cauză,s-a atribuit produselor din soia un rol protector împotriva cancerului la sân- mai ales că incidenţa acestuia e mai scăzută la femeile de origine asiatică,mari consumatoare de soia. Totuşi,cercetătorii nu au putut găsi nicio dovadă directă care să demonstreze afirmaţia de mai sus. Se ignoră ce cantitate de soia ar trebui consumată şi cât timp,pentru un eventual efect protector.
Legumele previn anumite tipuri de cancer:adevărat
S-a demonstrat că legumele verzi şi fructele au capacitatea de a preveni apariţia cancerului,datorită antioxidanţilor din compoziţia lor care neutralizează radicalii liberi. Excesul acestora din urmă are un efect nociv asupra celulelor.
Suplimentele alimentare sunt bune:fals
O alimentaţie echilibrată ar trebuie să aducă vitaminele şi mineralele de care organismul are nevoie. Nu s-a putut demonstra că suplimentele alimentare ar aduce un plus de protecţie. Ceea ce se ştie,cu siguranţă,e că excesul de vitamine A şi D pot avea efecte nocive,mai ales în caz de boală.
Fibrele previn cancerul de colon:în studiu
S-au făcut nenumărate cercetări privind proprietăţile anticancer ale fibrelor din legume şi fructe. Studii în curs încearcă să tranşeze problema.