Afecţiunile tiroidei: tratament sau chirurgie?

21 octombrie 2013   Modă

Afecţiunile tiroidei sunt în general uşor de ţinut sub control, graţie unui tratament care poate dura o viaţă. De asemenea, chirurgia tiroidei este considerată uşoară.

În caz de hipertiroidie– secreţie în exces de hormoni tiroidieni – se recomandă,într-o primă instanţă,un tratament medicamentos timp de 18 luni,menit să încetinească activitatea glandei. În caz de eşec,chirurgia e soluţia:sunt îndepărtate 9 zecimi din glanda cu pricina,păstrându-se doar ceea ce este necesar bunei funcţionări a organismului. Tratamentul prin iod radioactiv poate fi eficace,există însă risc mai ridicat de hipotiroidie.

În caz de hipotiroidie,tratamentul constă în administrarea,zi de zi,la prima oră,a unui substitut sintetic de hormon tiroidian,levothyroxinum,în doze recomandate de medic şi stabilite în urma analizelor periodice de sânge. Tratamentul durează toată viaţa.

Inflamaţiile tiroidiene,numite tiroidite,necesită în general un tratament antiinflamatoriu,la nevoie cu cortizon.

Prezenţa noduilor,a micilor tumori,necesită intervenţie chirurgicală. În general,pacienta ajunge „la cuţit” dacă nodulii respectivi au un volum mare,dacă există riscul să fie canceroşi sau dacă provoacă hipertiroidie cu risc cardiac. În general,nodulii  sunt benigni şi doar o mică parte a glandei este extirpată. Intervenţiile pe tiroidă,spun specialiştii,sunt în general uşoare,spitalizarea e de scurtă durată şi intervenţia nu lasă urme foarte vizibile. Când intervenţia e dificilă,nodulul periculos poate fi distrus cu ajutorul iodului radioactiv – dar,în acest caz,există risc sporit de hipotiroidie.

Citeşte şi:

De ce la unele persoane se declanşează tumorile şi la altele nu

Cum prevenim şi depistăm osteoporoza

Mai multe