Ai auzit despre sindromul Smartphone?

7 iunie 2016   Modă

Telefonul poate crea o dependenţă similară cu cea produsă de anumite substanţe. Dar ştiai că sunt ţări care au centre speciale pentru persoanele care au dezvoltat o dependenţă? Ele sunt cele care nu pot trăi fără telefon.

Tehnologia a avut un mare impact asupra moduuil în care trăim. Aceste aparate au devenit ceva fără de care nu putem trăi,şi sunt un element esenţial de comunicare,muncă,iar pentru unii,lucrul cel mai important fără de care nu ar putea trăi.Telefonul este unul dintre cele mai cumpărate dispozitive de oamenii din întreaga lume. Acestea oferă accesul la nenumărate aplicaţii pentru nevoile fiecăruia,dar experţii au avertizat de ceva timp că folosirea excesivă poate avea efecte negative asupra sănătăţii,în special pentru cei care au dezvoltat o dependenţă.Consecinţele utilizării excesive ale telefonului sunt cunoscute sub numele de sindromul smartphone şi implică o serie de tulburări fizice şi psihice care scad calitatea vieţii celor afectaţi.

Multă lume nu este conştientă că suferă de această condiţie pentru că nu asociază faptul că problemele de sănătate ar putea fi legate de utilizarea dispozitivului mobil în mod excesiv.

Problemele asociate sindromului smartphone: Problemele de vedere

Cea mai afectată parte a corpul este cea vizuală. Acest lucru se întâmplă pentru că luminozitatea acestor dispozitive deteriorează vederea. Spre deosebire de alte dispozitive,telefonul este ţinut foarte aproape de ochi,lucru care-i afectează foarte mult,mai ales dacă lumina este puternică.

De exemplu,în cazul în care o persoană ar trebui să stea 72 de ore în faţa unui astfel de dispozitiv,s-ar distruge 93 % din celulele fotosensibile din retină.  Acest lucru ar duce la probleme serioase de vedere. De aceea,trebuie să reducem luminozitatea telefonului,pentru a nu ne afecta ochii.

Dureri musculare

Atunci când stai câteva ore cu telefonul în mână fără să te mişti,poţi dezvolta dureri musculare în zone precum spate şi gât. Atunci când tu îl ţii în mână,mai ales înainte de-a adormi,este dezvoltată presiune în aceste părţi ale corpului şi apare durerea şi tensiunea.

Fizioterapeuţii care au studiat această problemă au spus că postura pe care cei mai mulţi o adoptă atunci când stau cu telefonul în mână nu este cea mai corectă. Dacă stai pe scaun,foloseşte ambele mâini pentru a opera dispozitivul în timp ce-l ţii pe masă. În plus,folosind doar degetul mare pentru a scrie pe telefon duci la creşterea riscului de a dezvolta tendinită.

Tulburări psihice

Atunci când cineva ajunge să-şi verifice telefonul din minut în minut,este susceptibil că suferă de episoade severe de tulburări psihice. Dependenţa de aceste dispozitive creează creşterea sentimentelor de depresie,anxietate,stres şi alte stări emoţionale negative care afectează viaţa privată,socială,dar şi comportamentul la muncă.

În plus,unul dintre cei mai mari factori de influenţă este abilitatea de a vedea ceea ce alţii nu văd şi care poate provoca griji,anxietate,sau gelozie,printre altele. Pe de altă parte,trebuie să se ţină cont de faptul că aceste dispozitive provoacă multe lucruri,chiar şi izolarea socială,sau transformarea relaţiilor reale în virtuale.

Dependenţa de telefonul mobil

Este important de menţionat ce dependenţe poate provoca telefonul mobil. De fapt,trebuie să se recurgă la terapie psihologică pentru a depăşi dependenţa.

Anxietatea a fost comparată cu dependenţa de anumite substanţe,iar persoanele exprimă un sentiment emoţional atunci când le este luat telefonul. În plus,conexiunea la internet,aplicaţiile,mesageria,conectarea la site-uri sociale se găsesc pe primul loc într-o listă de lucruri de care oamenii au cel mai des nevoie.

Situaţia a devenit atât de gravă încât în unele ţări există centre de reabilitare pentru cei care nu pot trăi fără smartphone. De aceea,telefonul trebuie folosit cu moderaţie,pentru a nu ajunge în astfel de situaţie.

Credit foto:www.steptohealth.com

Mai multe