Ai grijă la igienă şi când stai acasă! Nici enterocolita nu-şi ia vacanţă

9 iulie 2020   Modă

Nu ne mai aventurăm în vacanţe prea lungi sau chiar deloc. Nu mai mergem la restaurant şi mâncăm mai mult ce gătim în propria bucătărie. În ciuda situaţiei actuale, există o boală tipică sezonului cald care ne poate da peste cap indiferent de vârstă şi de planurile noastre de concediu: enterocolita.

În alţi ani, riscul de a suferi de o enterocolită era mult mai mare pentru că era o boală a celor care călătoreau. Puteai mânca ceva perisabil de la o terasă sau de la vreun restaurant, uitai poate să te speli pe mâini când savurai o îngheţată sau îţi aduceai aminte prea târziu că n-ai spălat un fruct pe care tocmai l-ai terminat de mâncat.

Concediile departe de casă te relaxau, dar nu te făceau imună la boli. Tocmai relaxarea este motivul pentru care nici în această vară nu poţi băga mâna în foc că veţi fi feriţi tu, soţul sau copiii tăi de o boală ca enterocolita. Ne-am obişnuit să ne spălăm riguros pe mâini când venim acasă, dar când stăm mult timp în interior sau în curtea proprie ne considerăm în siguranţă şi uneori mai ronţăim câte ceva fără a ne întâlni cu săpunul şi apa.

Copiii şi adulţii – enterocolita nu ocoleşte pe nimeni

Nu doar copiii sunt predispuşi la enterocolită. Oricine se poate confrunta cu această afecţiune care poate apărea la orice vârstă şi se manifestă prin inflamarea intestinului subţire şi gros. Îţi poţi da seama că suferi de ea dacă te confrunţi cu vărsături, dureri de cap şi abdominale, greaţă, balonare, diaree, febră şi ameţeală.

Ai grijă la igienă!

Nu-i un moft să speli foarte bine fructele şi legumele proaspete sau să foloseşti cât mai des apa şi săpunul pentru curăţarea mâinilor, îndeosebi înaintea mesei. Toate acestea sunt necesare, deoarece enterocolita poate fi cauzată de factori diverşi cum sunt bacteriile, virusurile şi toxinele provenite din apă sau aflate pe legume şi fructe, băuturile fermentate sau alimentele foarte reci.

Info: Antibioticele pot declanşa enterocolita prin simplul fapt că distrug flora intestinală

Ce-i de făcut până ajungi la medic?

Dacă ţi-e teamă să mergi la medic din cauza situaţiei actuale creată de boala COVID-19, ai grijă să ai în casă Enterol, Smecta sau Imodium, săruri de rehidratare. Imodium poţi lua la primele semne de enterocolită, apoi câte o capsulă după fiecare scaun. Enterol capsule se ia de trei ori pe zi şi, câte două capsule. Medicamentul Smecta îl găseşti sub formă de pulbere la pliculeţe şi nu trebuie să depăşeşti 6 pliculeţe pe zi. În orice caz, n-ar fi rău să discuţi nu doar cu un farmacist despre orice tip de tratament, ci şi cu medicul de familie pentru a fi sigură că este luat în concordanţă cu istoricul tău medical, în funcţie de ce alte afecţiuni suferi.

Atenţie!

Copiii riscă să se deshidrateze mai repede, deci adresează-te pediatrului înainte de a-i da orice tratament

Mănâncă puţin şi des

În privinţa alimentaţiei, este nevoie ca timp de 5-7 zile să renunţi la fructe şi legume, în afară de cazul în care le fierbi, la prăjeli, condimente, dulciuri, brânzeturi, lactate. Mănâncă supe de zarzavaturi strecurate în primă fază, carne fiartă sau preparată la grătar, orez fiert, banane, brânză de vaci, grisine, pâine prăjită. Bea multe lichide, mai ales apă în care a-i fiert orez (apă de orez).

@shutterstock

Mai multe