Alimente recomandate dacă suferi de osteoartrită
Osteoartrita este boala cauzată de distrugerea cartilajului articular şi, uneori, este asociată cu deteriorarea biologică care vine odată cu vârsta. Deşi alimentaţia nu te vindecă, sunt câteva alimente care ajută la ameliorarea inflamaţiei şi la reducerea simptomelor.
Osteoartrita se caracterizează prin inflamaţie şi durere la nivelul articulaţiilor,aproape întotdeauna la baza gâtului şi coloanei vertebrale,dar şi mâinile şi genunchii sunt afectaţi. Poate fi însoţită de rigiditate şi sentimentul de furnicături.
Simptomele pot fi ţinute sub control cu tratament medical,în general completat de o alimentaţie specială. Mai exact,6 alimente sunt excelente pentru oricine se confruntă cu această afecţiune.
Peştele
Conţine un număr moderat de calorii şi,spre deosebire de alte tipuri de carne,peştele are proprietăţi antiinflamatoare,care sunt ideale pentru persoanele care suferă de osteoartrită. În plus,este o sursă importantă de proteine de înaltă calitate care,odată absorbite,protejează cartilajul astfel încât să nu se descompună. De asemenea,creează în organism o barieră de protecţie împotriva radicalilor liberi care pot afecta celulele corpului. Unele dintre cele mai recomandate soiuri sunt:somon,hering,păstrăv,macrou,ton şi sardine.
Fructele citrice
Sunt unele dintre cele mai bogate surse de vitamina C. În plus,antioxidanţii pe care-i conţin fructele sunt de mare ajutor în osteoartrită. Aceşti nutrimenţi sunt necesari pentru stimularea producţiei de colagen,fiind unul dintre principalele componente ale cartilajelor. În plus,antioxidanţii şi substanţele antiinflamatoare din fructele citrice scad activitatea radicalilor liberi,care sunt responsabilide îmbătrânirea precoce a ţesuturilor. Recomandate sunt:lămâia,portocala,grepfrutul,mandarina şi guava.
Morcovul
Carotenii din morcovi protejează cartilajul articular,reducând riscul prematur de apariţie a leziunilor. Acest nutriment,împreună cu mineralele esenţiale care sunt prezente în legumă,contribuie la regenerarea ţesutului osos deteriorat şi reduce inflamaţia şi durerea.
Citeşte şi:Dacă vrei să protejezi sănătatea rinichilor tăi,ţine cont de aceste sfaturi
Seminţele de in
Conţin acizi graşi Omega-3,care ameliorează inflamaţia şi întăreşte cartilajul,stopând deteriorarea acestuia. În plus,seminţele de in sunt sursă importantă de vitamina E,care,datorită proprietăţilor antioxidante,luptăîmpotriva radicalilor liberi.
Tofu
Acest produs alimentar,cu puţine calorii şi bogat în antioxidanţi,este o alegere sănătoasă în ameliorarea simptomelor osteoartritei. În plus,cantitatea mare de calciu din tofu protejază oasele şi articulaţiile.
Citeşte şi:Cum îţi dai seama dacă ai intoleranţă la gluten
Spanacul
Antioxidanţii din spanac neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi pe care le au aceştia asupra articulaţiilor şi ameliorează inflamaţia. Leguma mai conţine acid folic şi calciu,ambele fiind necesare în menţinerea oaselor şi cartilajelor puternice.