Alimentele care îţi fură calciul din organism. Le consumi zilnic!
Calciul, mineral esenţial pentru buna funcţionare a corpului, furnizează energie pentru inimă, muşchi, nervi şi sânge. Când această substanţă lipseşte din corp, organismul are de suferit. Palpitaţiile, leşinul, insomniile sau pierderile minore de memorie sunt câteva dintre semnalele pe care corpul ţi le transmite pentru a te avertiza că nu are suficient calciu.
Doza zilnică de calciu (800-1.200 mg) asigură nu doar buna funcţionare a organismului, ci ajută şi la menţinerea greutăţii şi îmbunătăţeste starea de sănătate.
Laptele şi brânzeturile degresate, iaurtul cu conţinut scăzut de grăsimi, ouăle, soia, peştele de apă sărată (sardine, ton) sau somonul, susanul, alunele, nucile, migdalele, seminţele de floarea soarelui, fasolea uscată, conopidă, broccoli şi ţelină sunt bogate în calciu.
Pe de altă parte, există câteva alimente care "fură" calciul din organism, pe care ar trebui să le consumi cumpătat. Iată care sunt acestea:
SAREA
Consumul excesiv de sare poate duce la creşterea tensiunii arteriale şi la boli cardiovasculare. Mai mult, consumul mare de sare poate favoriza excreţia renală a calciului. Prin acest lucru, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei.
Cu toate acestea, studiile arată că românii o utilizează în cantităţi mari pentru asezonarea alimentelor. Iată câteva ponturi pentru a reduce utilizarea sării în alimentaţie. Iată cu ce o poţi înlocui.
CARNEA
Atenţie sporită necesită şi consumul de carne, fiindcă aceasta conţine aminoacizi care, atunci când depăşim un aport de 100 g pe zi, se transformă în acid uric. Acesta se elimină din organism împreună cu calciul.
CAFEAUA
Consumul de cafea a fost asociat cu un risc crescut de fracturi în unele studii observaţionale. La fiecare ceaşcă de cafea pierdem până la 6 miligrame de calciu, iar dacă o bem zilnic riscăm mai mult decât cei care nu beau cafea să facem osteoporoză. Pe de altă parte, efectul poate fi combătut prin consumul de alimente care conţin calciu.
ALCOOLUL
Alcoolul poate reduce absorbţia intestinală a calciului. De asemenea, el poate inhiba enzimele din ficat care ajută la conversia vitaminei D în formă activă a acesteia, ceea ce reduc absorbţia calciului.
BĂUTURILE CARBOGAZOASE
Toate băuturile de tipul cola conţin fosfaţi, care pot deregla echilibrul calciului. Un nivel ridicat de fosfor în alimentaţie stimulează secreţia hormonului paratiroidian, care afectează echilibrul calciului din sânge, fiind necesara „mobilizarea” lui din oase.
UNELE MEDICAMENTE
Antiinflamatoarele steroidiene, care fac parte din tratamentul reumaticilor, şi unele antihipertensive produc acelaşi efect. După menopauză, se recomandă precauţie în folosirea medicamentelor antiacide pe bază de aluminiu, care au rolul de a scadea aciditatea gastrică, fiindcă şi ele pot cauza pierderi de calciu.
Sursă: unica.md