Anemia: când este cazul să ne îngrijorăm

17 mai 2016   Modă

Problemă de sănătate destul de frecventă, anemia se manifestă prin oboseală, ameţeli şi dificultate respiratorie. În unele cazuri, anemia semnalează boli precum leucemia, limfomul sau ciroza hepatică.

În jur de 25% din populaţia lumii suferă de anemie,potrivit unei estimări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În jumătate din cazuri,anemia este cauzată de lipsa de fier. De asemenea,poate fi cauzată de carenţe de vitamine,de afecţiuni ale măduvei osoase,de boli genetice sau de hemoragii. Femeile cu menstruaţii abundente,copiii cu vârsta preşcolară şi gravidele au cel mai mare risc de a suferi de anemie. Aceasta se manifestă prin scăderea numărului de celule roşii (eritrocite) sau a hemoglobinei.Poate surveni la orice vârstă şi se asociază uneori cu bolile cronice. Persoanele cu anemie au respiraţia greoaie,întrucât,în cazul lor,inima trebuie să „muncească“ mai mult pentru a aproviziona corpul cu oxigen.

Este de mai multe tipuri:

Anemia feriprivă este cauzată de carenţa de fier şi este cea mai răspândită. Fierul este important pentru producerea de hemoglobină,proteina din din globulele roşii implicată în transportul oxigenului.

Menstruaţiile abundente,sarcina şi alimentaţia săracă în fier sunt principalele cauze de anemie feriprivă. Pe lângă oboseală,boala este însoţită de cefalee,răcirea extremităţilor,slăbiciune şi paloarea pielii. Se tratează cu suplimente de fier.

Află mai multe despre anemie pe clicksanatate.ro

Mai multe