Anumiţi acizi graşi oferă protecţie contra diabetului
Cercetătorii americani au identificat o nouă categorie de acizi graşi produşi de corpul uman care au efecte benefice asupra persoanelor care suferă de diabet.
Oamenii de ştiinţă au constatat că,după ce au injectat acest nou tip de lipide în organismul unor şoareci modificaţi genetic pentru a dezvolta o formă echivalentă a diabetului adult (de tip 2) uman,rozătoarele au prezentat o scădere considerabilă a glicemiei.
Totodată,cercetătorii au descoperit că persoanele care au în organism concentraţii foarte mici de aceşti acizi graşi prezintă un risc foarte mare de diabet.
"Concentraţiile ridicate de aceste lipide par a fi asociate cu o serie de efecte benefice atât la şoareci, cât şi la oameni",a declarat Barbar Kahn,decan adjunct la facultatea de medicină din cadrul BIDMC,coordonator principal al studiului.
Noua categorie de lipide (FAHFA) nu a fost până acum identificată în celule şi ţesuturi,pentru că există în concentraţii foarte scăzute,fapt care o face să fie greu de detectat.
În ultimii anii,oamenii de ştiinţă au descoperit că anumite lipide sunt bune pentru sănătate,precum Omega-3,care se găseşte în uleiul de peşte şi în grăsimile vegetale.