Atacul de panică. Cum îi faci faţă!

22 februarie 2016   Modă

Astăzi, atacurile de panică sunt mai frecvente decât par, şi care afectează toate tipurile de oameni. Fie că eşti pe stradă, în autobuz, lucrezi sau pur şi simplu stai, copul tău va începe să declaşeze o serie de senzaţii care nu îţi plac.

Tahicardie,senzaţie de gâdilare în mâini şi picioare,tremurat,pulsul mai activ. Nu te poţi controla,nici echilibrul,nici vederea,care devine din ce în ce mai neclară. Palmele îţi transpiră,simţi că eşti într-o stare  de nesuportat de alertă,de zici că tocmai ai văzut o explozie. Îţi este greu să respiri,ai senzaţia de asfixiere,apare o teamă bruscă de moarte. Dar nu se întâmplă nimic la exterior. Acesta este doar un atac de panică.Nu există nicio explozie,nimic extern care necesită ca tu să fii în acea stare de alertă.Atacurilede panică implică perioade în care o persoană simte o senzaţie bruscă de frică,panică şi anxietate,şi nu se poate controla.

Iată care sunt principalele simptome:

-greaţă

   

-dureri în piept

   

-dureri abdominale

-respiraţie dificilă

-asfixiere

-transpiraţie excesivă

   

-tahicardie

    

De multe ori,sentimentul că aceste simptome nu pot fi controlate înainte de un atac,servesc doar pentru a le exacerba. Uneori,o persoană poate visa că are un atac de panică,care se dovedeşte a fi un coşmar foarte realist şi deranjant.

Atacurile de panică sunt într-adevăr mai frecvente decât ai crede. Dacă am întreba rudele noastre,cineva cu siguranţă va spune că a suferit la un moment dat,un atac de panică. Aceste senzaţii pot să apară în anumite momente,sau reapar în diferite momente de-a lungul vieţii.

Ce trebuie să faci:

Deseori,atacurile de panică sunt legate de problemele emoţionale pe care o persoană le suferă,probleme care sunt dincolo de controlul nostru,adică o despărţire. Pierderea unui loc de muncă,teama de eşec,confruntarea cu o pierdere,acestea toate pot să fie responsabile de declanşarea unui atacul de panică. Alte ori,experienţele traumatice din copilărie pe care le-am suferit pot contribui la apariţia acestor atacuri.

Anumite medicamente pot produce atacuri de panică,precum şi fobii,cum sunt frica de înălţimi,apă şi spaţii închise. Alte cauze pot fi legate de anumite condiţii medicale,cum sunt

sau tulburările obsesiv-compulsive.

Partea bună este că aceste atacuri pot fi controlate şi,desigur,pot fi depăşite.

Ce poţi să faci:

1. În primul rând,este foarte recomandat să cauţi ajutor psihologic. În multe ţări nu este obişnuit să se ia această abordare,deşi este dovedit a fi foarte eficientă pentru tratarea atacurilor de panică,deoarece permite pacienţilor să înveţe despre propriile lor temeri şi să ştie cum să le recunoască.

2. Când ai un atac de panică,este important să recunoşti şi să repeţi pentru tine că aceasta este doar de moment şi că va trece. Intenţia este de a te calma şi recunoaşte faptul că frica este cauzată de o problemă specifică,care nu va duce la moarte sau ceva serios.

3. Este bine să încerci să îţi distragi atenţia cu lucruri exterioare,cum sunt păstrarea vederii fixate pe un obiect departe sau citirea unui semn. Acest lucru va ajuta la recuperarea echilibrului.

4. Controlează respiraţia. Respiră încet şi urmeze un ritm care va duce la o stare de relaxare.

5. Nu consuma substanţe care stimulează sistemul nervos,cum sunt cofeina şi nicotina.

Mai multe