Atenţie la benzile pentru albirea dinţilor! Pot fi utilizate acasă, dar riscurile sunt ireversibile

12 aprilie 2021   Modă

Zâmbetul de un alb imaculat este visul multora, în special al tinerilor, care apelează la benzi sau dispozitivele gutieră. Însă medicul stomatolog Denisa Zaharia, specializat în ortodonţie, atrage atenţia cu privire la cel mai accesat serviciu de estetică dentară.

Albirea dinţilor, efectuată acasă, fără supravegherea unui medic stomatolog, poate avea multiple efecte secundare, precum afectarea ireversibilă a smalţului dentar, iritaţiile gingivale sau sensibilitatea crescută a dinţilor, dacă nu este aplicată corect.

„Pacienţii tineri, adolescenţii şi adulţii tineri sunt cei mai interesaţi de albirea dentară. 80% dintre pacienţii care accesează albirea dentară au până în vârsta de 30 ani. Ei îşi doresc un zâmbet strălucitor şi, din păcate, nu sunt interesaţi de efectele secundare‟, declară medicul Denisa Zaharia, care subliniază că tratamentele de albire dentară, care se efectuează acasă au riscuri majore pe termen lung.

Tentaţi de efectele de albire a dinţilor promise de produsele existente pe piaţă şi de exemplele date de persoane influente din social media, oamenii ignoră indicaţia de a apela la medici stomatologi care să le personalizeze tratamentul de albire în funcţie de nuanţa dinţilor şi de specificităţile danturii lor. „Există un risc clar de abuzare a tratamentelor de albire, când se aplică excesiv produse de albire cum sunt benzile sau dispozitivele gutieră. Pacienţii sunt tentaţi să îşi cumpere şi să îşi aplice singuri nesupravegheaţi aceste produse care există pe piaţă, fără să cunoască sau să înţeleagă riscurile. Sunt multe kituri de albire dentară la domiciuliu pe piaţă. Eficienţa lor depinde de concentraţia substanţei active din ele şi de baza pe care intervin. Aceste kituri sunt la un preţ avantajos, dar nu sunt sigure, ele pot produce afectarea smalţului sau a gingiei‟, punctează dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont.  

Cât de des se poate repeta procedura de albire dentară

Odată ce intervin asupra coloraturii dentiţiei, unele persoane repetă procedura de albire a dinţilor, chiar dacă indicaţia este să fie făcută la cel puţin un an distanţă: „Efectele albirii se pot observa până la doi – trei ani de zile, dar variază şi depinde de obiceiurile de viaţă pe termen lung. Albirea dentară nu poate fi efectuată anual, pentru că efectele asupra smalţului sunt cumulative. Oamenii au tendinţa de a găsi permanent motive pentru a-şi dori dinţii albi, dar trebuie să luăm în calcul modul lor general de viaţă şi dacă îşi pot schimba obiceiurile nocive unui smalţ alb strălucitor‟, avertizează dr. Denisa Zaharia.

Albirea dentară este o metodă foarte eficientă pentru deschiderea culorii naturale a dinţior fără a îndepărta din suprafaţa smalţului. Nu poate modifica complet culoarea naturală, dar prin noile tehnologii se poate obţine o albire cu 8-12 nuanţe, fără afectarea smalţului dentar: „Există o limită în cât de mult ne putem albi dinţii. Procesul are un platou si peste acesta, peroxidul, substanţa activă, nu mai poate acţiona suplimentar, dar, în schimb, poate să distrugă din proteinele smalţului şi afectează structura acestuia. Medicul stomatolog este cel care poate urmări procesul şi evoluţia pornind de la nuanţa iniţială a smalţului şi determină nivelul maxim de albire. Sunt studii care atestă distrugeri importante de smalţ asociate cu utilizarea în exces a produselor de albire, cu precădere la pacienţii care nu au fost urmăriţi pe durata acestor tratamente‟, spune specialistul.

În cabinet, albirea dentară durează o oră

Datorită dezvoltării şi evoluţiei tehnologice, fie că implică laser sau lampă profesională de albire, albirea dentară se poate realiza în cabinetul stomatologic într-o singură şedinţă de o oră, fără afectarea smalţului, cu eficienţă maximă:

„Se aplică un gel protector sau digă lichidă la nivelul gingiei pentru protecţie. Ulterior se aplică gelul de albire pe suprafaţa dinţilor, ingredientul activ este peroxidul de hydrogen sau peroxidul de carbamidă, din care se eliberează oxigenul şi acesta difuzează în smalţ şi realizează albirea dinţilor. Gelurile de albire profesională utilizate de medicul stomatolog au o concentraţie mai mare de peroxid, până la 40%. Activarea acestui proces se realizează prin aplicarea unei lumini UV. Suplimentar, în urma unei amprente dentare clasice sau prin scanare, se realizează gutierele de albire la domiciliu, dispozitive transparente în care pacientul este instruit cum să îşi aplice gelul de albire. Acesta are o concentraţie mai slabă (15%) şi pacientul urmează să poarte aceste gutiere pe timpul nopţii (8 H) pentru 7-10 zile.‟, explică dr. Denisa Zaharia care semnalează că pentru a păstra rezultatul albirii pentru mai mult timp este indicat ca pe durata procedurii, pacientul să evite consumul de alimente şi băuturi puternic pigmentare precum: vin roşu, cafea, ceai, fructe de padure, oţet balsamic, condimente, pentru că dinţii continuă să se albească şi după ce tratamentul s-a încheiat în clinica stomatologică, iar în această perioadă, suprafaţa dinţilor este mult mai permeabilă.

@shutterstock

Mai multe