Atenţie la muşcătura de căpuşă!

30 mai 2014   Modă

Vremea caldă ne invită pe toţi la aer liber. Ai mare grijă însă la muşcătura de căpuşe! Iată care sunt simptomele şi ce trebuie să faci ca să nu fii muşcată de căpuşă!

Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă,atât pentru adulţi,cât şi pentru copii,deoarece prin ea se pot transmite boli. Căpuşele trăiesc în blana animalelor şi în penele păsărilor. Muşcăturile de capuşe apar cel mai frecvent la începutul primăverii.

Simptome

De regulă,înţepătura de căpuşă nu este dureroasă şi cauzează simptome abia dupa ce insecta se desprinde şi cade. Multe dintre bolile transportate de căpuşe au simptome asemănătoare cu gripa:febră,dureri de cap,greaţă,vărsături şi dureri musculare. Acestea se declanşează de la o zi până la 3 săptămâni după ce ai fost muşcată. Unele persoane pot avea o reacţie alergică la înţepătura de căpuşă. Această reacţie poate prezenta câteva simptome deranjante. În cazuri rare,poate apărea o reacţie alergică severă (anafilaxie).

Afecţiuni

Boliletransmise de căpuşe sunt:

  • Boala Lyme (borelioză):această afecţiune se manifestă prin:oboseală,dureri de cap,febră,dureri musculare şi articulare,precum şi apariţia unor erupţii extinse.
  • Febra Rocky Mountain:principalele simptome ale acestei afecţiuni sunt:febra,durerile de cap severe,greaţa,vărsăturile,durerile musculare şi articulare.
  • Tularemia:se caracterizează prin frisoane,febră mare,dureri de cap,umflarea ganglionilor pe locul muşcăturii,greaţă şi muşcături.
  • Ehrlichiosis:această afecţiune se manifestă prin febră,frisoane,greaţă,vărsături,dureri de cap şi apariţia unor erupţii roşii sau violet.
  • Febra de Colorado:febra,frisoanele,dureri de cap şi durerile musculare se numără printre simptomele acestei afecţiuni.
  • Babesioza:această boală are ca simptome febra,frisoanele,durerile de cap,durerile musculare şi fotofobie.

Diagnostic

După ce medicul a găsit căpuşa îţi va recomanda o serie de analize pentru a depista dacă insecta ţi-a transmis vreo boală. Este indicat să nu încerci să îndepărtezi singură căpuşa,deoarece provocând leziuni suplimentare gazdei stimulezi ca insecta să producă mai multe secreţii patogene. Prin urmare,dacă obervi că ai fost muşcată de o căpuşă,prezintă-te de urgenţă la medic.

Prevenţie

Ca să nu ai probeleme din cauza muşcăturii de căpuşe evită să te plimbi prin zonele cu iarbă şi arbuşti,poartă haine deschise la culoare,pentru ca insectele să fie vizibile.Totodată,aplică sprayuri împotriva insectelor.

Citeşte şi:

Afecţiunile tiroidei:tratament sau chirurgie?

Problemele dentare anunţă diverse afecţiuni

Mai multe