Atenţie! Sângerările gingivale pot fi semn de leucemie
În majoritatea cazurilor, sângerările gingivale sunt un simptom frecvent al bolii gingivale. Iată, însă, că sângerările gingivale pot constitui şi semnul unor boli grave.
Sângerările gingivale sunt,cel mai frecvent,determinate de îndepărtarea inadecvată a plăcii bacteriene de la nivelul dinţilor şi liniei gingivale,rezultând inflamaţia gingiilor (gingivita). Însă,sângerările gingivale persistente pot fi asociate cu afecţiuni medicale grave precum leucemia,tulburări de coagulare a sângelui sau afecţiunile trombocitelor. În aceste condiţii,de obicei sunt observate şi sângerări sau vânătăi apărute cu uşurinţă în alte zone ale corpului. Dr. Ion Melnic,specialist în chirurgie dento-alveolară şi coordonator al Clinicilor Dr. Melnic,explică mai jos care sunt cele mai comune cauze ale sângerărilor gingivale,precum şi ce boli grave pot ascunde acestea.
Femeile au risc sporit
“Sângerările gingivale apar mai des la adulţi,decât la copii,iar de obicei,la copii sunt produse în special de traumatismele cauzate de periajul incorect. În cazul adulţilor sau al persoanelor în vârstă,sângerările gingivale sunt semnul unei afecţiuni. Incidenţa cea mai mare se regăseşte la femei,iar cel mai des întâlnită este sângerarea marginală,deoarece sângele provine de la baza dinţilor.”,spune Dr. Ion Melnic.