„Boala mâinilor murdare”: transmitere şi vindecare

23 decembrie 2015   Modă

Este o maladie care atinge mai ales persoanele adulte, şi care se transmite prin consuml de apă sau de alimente contamínate direct cu persoana infectată. Simptomele sunt serioase – din fericire, există tratament!

Apă şi alimente contaminate

Hepatita A,sau boala mânilor murdare,poate avea evoluţie beningă sau mai gravă. Virusul hepatitei A se transmite prin alimente sau apă contaminată cu materiile fecale ale unei persoane infectate. Cea mai bună metodă de prevenţie este spălarea mâinilor înainte de masă şi vaccinarea contra bolii.

Un virus care persistă

Infecţia cu hepatită A este provocată de un virus,care persistă în mediul înconjurător şi care rezistă procesului de procesare (preparare) al alimentelor. Spre deosebire de hepatita B şi C,hepatita A nu are evoluţie cronică şi este arareori mortală,dar poate provoca simptome extrem de neplăcute,dureroase chiar,afectând calitatea vieţii.

Simptome

Perioada de incubaţie a hepatitei A este 14-28 zile. Se manifestă prin febră,stare generală proastă,lipsă de apetit,diaree,ameţeli,durere abdominală,urină închisă la culoare şi icter (colorare în galben a pielii şi a albului ochilor). Persoanele infectate pot prezenta doar o parte din aceste simptome. Adulţii sunt mai afectaţi decât copiii,iar gravitatea bolii creşte cu înaintarea în vârstă.

Tratament

Nu există un tratament specific pentru hepatita A. Dispariţia simptomelor consecutive infecţiei este lentă şi ia mai multe săptămâni,chiar luni. Tratamentul constă într-un bun echilibru nutriţional,odihnă,o bună hidratare,pentru a înlocui pierderile de vitamine prin vomă şi diaree.

Mai multe