Cancer de prostată – cauze, simptome, metode de depistare

22 septembrie 2016   Modă

Tumoră ce pune viaţa în pericol, cancerul de prostată se întâlneşte cu precădere la bărbaţii de peste 70 de ani, dar, mai rar, poate apărea şi la cei de sub 50 de ani. Întrucât există riscul ca incidenţa bolii să crească în următorii ani, un diagnostic şi un tratament precise pot salva viaţa celor bolnavi.

Cauze şi simptome

Glandă din sistemul reproducator masculin care produce majoritatea lichidului din care este alcatuită sperma,prostata are mărimea unei nuci.

Nutriţia nesănătoasă,inflamaţiile cronice,expunerea la razele ultraviolete şi consumul excesiv de alcool – toate contribuie,în timp,la declanşarea bolii. Întrucât tumora creşte lent,abia în stadiu avansat apar simptomele:nevoia de a urina,în special noaptea,arsuri în timpul micţiunii,prezenţa sângelui în urină sau spermă.

Cum se depistează afecţiunea

Un prim examen pentru identificarea bolii este palparea prostatei. Apoi,medicul poate recomanda testul PSA (determinarea valorii sangvine a antigenului specific prostatic).  Numeroşi factori (inflamaţiile,ejacularea în ultimele 24 de ore,mersul pe bicicletă,volumul prostatei etc.) pot influenţa valoarea PSA şi,de aceea,un singur rezultat nu este suficient. Dacă testul arată o creştere a PSA,testul trebuie repetat după 4-6 săptămâni.

Cea mai utilizată metodă de depistare a cancerului de prostată este biopsia prin puncţie ghidată ecografic,cu acces prin rect. În urma biopsiei,pacientul se poate confrunta cu sânge în spermă ori în urină pentru mai mult de o zi şi chiar febră.

Prof.Dr. Georg SCHATZL – medic primar urolog, Wiener Privatklinik  recomandă ca înainte de repetarea biopsiei să se facă o investigaţie RMN. Motivul? Acest tip de biopsie fuzionată cu RMN poate detecta mult mai precis boala (în unele studii de până la 70% în comparaţie cu 40% cu câte se depistează în cadrul biopsiei obişnuite).

Mai multe