Cancer de sân - simptome - tot ce trebuie să ştii despre modul în care se manifestă această boală

22 iulie 2019   Modă

Cancerul mamar este o afecţiune care se dezvoltă în ţesutul sânului şi poate să apară atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor, însă este mai rar întâlnit. Deşi este întâlnit rar înainte de vârsta de 25 de ani, cancerul mamar apare în cazul persoanelor care depăşesc vârsta de 40 de ani sau chiar 50 de ani, trei sferturi dintre cazurile diagnosticate fiind întâlnite după această vârstă.

Cancerul mamar este o afecţiune ce se poate transmite ereditar, prin moştenirea directă a defectelor genetice specifice (BRCA1), transmiterea modificată a unor gene (BRCA2), sindroame de agregare familială, dar şi prezenţa unui risc crescut la descendentele unor mame care s-au confruntat cu cancer mamar, înaintarea în vârstă. De asemenea, această boală poate să apară şi în rândul femeilor care au avut primul lor copil după vârsta de 30 de ani ori în cazul celor care n-au avut deloc, care n-au alăptat, care se confruntă cu obezitate după menopauză ori afecţiuni benigne ale sânului şi stări precanceroase. 

Cel mai frecvent simptom în cazul cancerului de sân este apariţia unui nodul ori a unei zone de ţesut îngroşat, nedureroase la nivelul sânului, cu margini neregulate. Deşi există cazuri în care tumorile sunt moi şi rotunjite, alteori pot fi şi dureroase. 

De asemenea, cancerul de sân se poate manifesta prin umflarea totală ori parţială a unui sân, mai ales atunci când aceasta apare pe o singură parte, iritaţia şi apariţia unei cruste la nivelul sânului, retracţia pielii la nivelul unei zone a sânului, apariţia unei senzaţii de durere la nivelul mamelonului ori în zona axilei, retragerea mamelonului spre interior ori apariţia unor secreţii mamelonare apărute spontan. 

Indiferent de simptomul cu care vă confruntaţi, mergeţi de urgenţă la medic pentru un consult. Ţineţi minte: întotdeauna e mai uşor să previi o boală, decât să o tratezi. 

Mai multe