Cancer la plămâni: fumul de ţigară nu e singura cauză

26 noiembrie 2015   Modă

Tot mai multe persoane se îmbolnăvesc de cancer la plămâni – acesta fiind tipul de cancer care apare cel mai frecvent. Este şi cauza cea mai comună de deces, din totalul cazurilor cu cancer, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Se îmbolnăvesc şi nefumătorii

Un procent semnificativ – 85-90 %-dintre cei care mor de cancerla plămâni sunt fumători. Însă surprinzător e faptul că se îmbolnăvesc şi persoane care nu fumează. Cercetările arată care sunt cauzele de mediu şi din viaţa de zi cu zi care cresc riscul apariţiei bolii.

Fumatul pasiv

Fumul de ţigară conţine peste 7.000 de compuşi chimici toxici – din care 70 sunt recunoscute drept cancerigene. Fumatul pasiv ucide 600.000 de persoane pe an,la nivel mondial. În timp ce legile care interzic fumatul în locurile publice sunt adoptate din ce în ce mai mult,doar 18 % din populaţiile lumii sunt protejate de legi naţionale anti-fumat. Spre exemplu,o femeie nefumătoare care trăieşte alături de un bărbat fumător are un risc sporit cu 24 % de a dezvolta un cancer la plămâni.

Azbest

Un studiu italian a găsit urme de azbest în plămânii a 107.000 de persoane care au murit de cancer,în 2004. În lume,peste 125 de milioane de oameni în lume sunt expuşi azbestului,la locul de muncă. Cancerul la plămâni cauzat de acest material se poate instala într-o perioadă cuprinsă între 15 şi 35 de ani. Când expunerii i se adaugă efectele fumatului,riscul de cancer poate creşte până la 84 %. Azbestul este un mineral natural care se foloseşte ca material pentru izolare termică. Cele mai vulnerabile profesii,cu îmbolnăviri de cancer la plămâni cauzat de azbest,sunt dominate de bărbaţi:muncitori în construcţii,lucrători în metalurgie,instalatori.

Poluarea aerului

Poluarea aerului a dus la 223.000 de decesuri de cancerla plămâni,din 2010 încoace. Poluarea industrială,dar şi cea produsă de autoturisme,în zonele urbane aglomerate,sunt principalele vinovate. În Australia,cercetările arată că minerii expuşi gazelor de ardere a benzinei au prezentat risc de 3 ori mai mare de a face cancer la plămâni. Poluarea poate să vină şi din interior:locuitorii caselor care au încălzire pe lemne sau cărbune pot să dezvolte cancer la plămâni.

Factorul genetic

Factorul genetic este şi el de luat în seamă. Cercetările arată că există anumite gene care au rol în dezvoltarea şi răspândirea tumorilor canceroase-şi aceste gene se pot transmite din generaţie în generaţie. Un stil de viaţă sănătos şi o dietă echilibrată sunt în măsură să ţină departe pericolul.

Mai multe