Cancerul de sân se moşteneşte? Care sunt factorii genetici de risc
Nu se cunosc cauze unice ale declanşării cancerului – în general, această afecţiune are la bază mai mulţi factori de risc. Antecedentele familiale sunt un factor important de risc, în special în cazul cancerului mamar. Află când trebuie să te alarmezi.
Ce declanşează cancerul la sân
Principala cauză a dezvoltării acestui tip de cancer o reprezintă faptul că celulele mamare sunt expuse hormonilor feminimi e tip estrogen sau progesteron. Riscul bolii creşte cu vârsta – este observat mai ades la femeile cu vârste între 50 şi 69 de ani. Printre factorii de risc se numără antecedentele personale,cele familiale,mutaţii în genele BRCA,terapia de subtituţie hormoală (la menopauză),contraceptivele orale,alcoolul,obezitatea,lipsa activităţii fizice.
Antecedentele personale şi familiale
Femeile care au mai făcut cancer la sân riscă,cel mai adesea,o recidivă. De asemenea,pericolul creşte în situaţiile de mai jos:
-Unul sau mai multe rude de gradul I (mamă,soră,fiică) au avut cancer la sân – dacă diagnosticul a fost pus înainte de menopauză
-Rude gradul II (bunică,mătuşă,nepoată) au suferit de această boală
-O rudă a avut cancer bilateral (la ambii sâni) înainte de menopauză
-Mai mult de două rude apropiate au avut cancer la sân şi la ovare
Mutaţii ale genelor
Mutaţiile genelor BRCA,transmise de la părinte la copil,pot să ducă la incidenţa bolii în proporţie de 5-10 %. Gena 1 a cancerului la sân (BRCA 1) şi gena 2 a cancerului la sân (BRCA 2) sunt,în mod normal,prezente în organism,având rol în controlul înmulţirii celulelor canceroase. Mutaţiile lor fac imposibilă această misiune.