Cancerul mamar – un pericol tăcut ce poate fi depistat la timp

6 octombrie 2014   Modă

„Un control la timp înseamnă mai mult timp!”, acesta este principalul sfat al specialiştilor oncologi atunci când vine vorba de o boală tot mai frecventă în cazul femeilor: cancerul la sân.

Statisticile legate de această afecţiune au devenit din ce în ce mai îngrijorătoare:în fiecare an,aproximativ 7000 de femei primesc diagnosticul de cancer mamar,iar această boală este şi principala cauza de deces în rândul femeilor din România.Totuşi,la capătul acestor cifre pesimiste,există şi o rază de speranţa:70% dintre cazuri pot fi despistate şi tratate până la vindecare printr-o simplă autoexaminare.

Citeşte şi:

Lipsa somnului,factor de risc pentru formele agresive de cancer mamar

Cum poţi reduce riscul de cancer la sân

„După depăşirea vârstei de 20 de ani,este recomandat ca orice femeie să înceapă să se palpeze o dată pe luna,cu o săptămână înainte de menstruaţie. E important de reţinut că prezenţa nodulilor nu este neapărat un indicator al cancerului mamar,însă nu trebuie în niciun caz ignorat. Mai mult decât atât,8 din 10 noduli sunt benigni sau doar chisturi mamare (săculeţi plini de lichid),dar întotdeauna este mai bine ca atunci când simţiţi orice modificare a sânului să consultaţi medicul specialist. Majoritatea formaţiunilor maligne care duc în timp la apariţia cancerului sunt de cele mai multe ori nedureroase şi nu incomodează la atingere,însă oricare ar fi cazul,dacă descoperiţi un nodul la nivelul sânului,trebuie să mergeţi la un control. Reţineţi,cancerul poate fi depistat clinic cu ani de zile înainte de a se manifesta cu o simptomatologie concretă”,explică Dr. Florentina Pescaru,medic specialist oncologie medicală în cadrul Spitalului Sf. Constantin.

-În cazul cancerului mamar inflamator,simptomatologia este asemenea unei infecţii:sânul prezintă inflamaţii şi roşeaţă,pielea prezintă pigmentări maronii,poate prezenţa cruste şi descuamări sau aspectul unei coji de portocale.

-Sânii îşi pot schimbă dimensiunea în mod vizibil şi devin drastic asimetrici.

-Modificări la nivelul mameloanelor:acestea îşi schimb forma,pigmentaţia devine mai intensă şi pot apărea scurgeri. În cazul femeilor de peste 50 de ani,mamelonul poate fi distorsionat din cauza apariţiei unor excrescenţe şi îngroşări la nivelul epidermei.

„Deşi factorul genetic constituie un declanşator însemnat pentru apariţia acestei boli,80% din cazurile de cancer mamar nu au istoricul familial ca factor de risc. Actualmente,vârsta este un pericol tot mai mare,astfel că femeile de 65 de ani au un risc de două ori mai mare să se confrunte cu diagnosticul cancerului mamar decât o femeie de 40 de ani. La fel,în perioada de premenopauză (45-49 de ani) şi postmenopauză,incidenţa acestuia este mult mai mare. Printre alţi factori de risc se numără menopauza menarhă (primul ciclu) precoce-înaintea vârstei de 12 ani,menopauza întârziată (după 55 de ani) şi bineînţeles,un stil de viaţă neglijent,neechilibrat caracterizat prin excesul de cafea,tutun,sedentarism şi obezitate”,explică Dr. Florentina Pescaru,medic specialist oncologie medicală în cadrul Spitalului Sf. Constantin.

Departamentul de oncologie al Spitalului Sf. Constantin asigură condiţii de spitalizare deosebite prin rezervele cu două paturi pentru spitalizarea continuă,dar şi fotolii destinate tratamentelor perfuzabile pentru spitalizarea de zi. Mai mult decât atât,colaborarea cu structuri academice din Franţa şi Elveţia permit asigurarea unor tratamente de excepţie pentru pacienţi.

Mai multe